Преминула икона Париза, пјевачица Жилијет Греко: Француске шансоне учинила бесмртним

Агенције
Преминула икона Париза, пјевачица Жилијет Греко: Француске шансоне учинила бесмртним

Француска глумица, модел, ватрена љевичарка и легенда шансоне Жилијет Греко, чија је каријера трајала више од 50 година, преминула је у 94. години у јужној Француској.

- Жилијет Греко је умрла окружена породицом у свом дому, који је толико вољела. Живјела је живот као нико други - саопштила је породица.

Муза француских егзистенцијалиста послије Другог свјетског рата пјевачку каријеру је окончала 2016. године, када је доживјела мождани удар, а исте те године је изгубила и кћерку јединицу Лоренс Мари.

Била је легендарна појава постратног радикално шик Париза и отјелотворење боемског живота.

Са изражајним очима наслијеђеним од грчких предака, дубоким, храпавим гласом, захваљујући дугогодишњем пушењу, обучена у црно, учинила је током своје каријере дуге седам деценија бесмртним неке од најпознатијих француских пјесама, као што су класици “Под париским небом” и “Мрзим недјеље”.

Била је блиски пријатељ и муза великана попут Жан-Пола Сартра и Алберта Камија и других припадника тзв. Лијеве обале - париског умјетничког, филозофског и интелектуалног језгра.

Постала је икона Париза рецитујући стихове пјесничких величина попут Жака Превера и Бориса Вијана и пјевајући шансоне Жака Брела и Сержа Генсбурга. Најпознатије шансоне које је пјевала су “Paris Canaille”, “Accordeon” и “Je suis comme je suis”.

Рођена је 1927. године у Монпељеу, али је одрасла у Бордоу, код бабе и дједа, након што су се њени родитељи развели.

Током Другог свјетског рата оба родитеља су јој била активна у покрету отпора. Ухапшена је са 16 година након што су јој сестру и мајку одвели у концентрациони логор. Искуства из рата су учврстила њене љевичарске погледе на свијет, од којих никада није одустала.

Препуна креативне енергије, послије рата брзо је стекла статус иконе Париза. Веома млада брзо је постигла успјех као кабаре умјетница, што јој је омогућило серију наступа у париској Олипмији 1954. године.

Неколико година прије тога започела је и филмску каријеру, која је одвела са друге стране Атлантика и у наручје холивудског продуцента Занука.

Иако никада није постала велика филмска звијезда, ипак се пробила и у седмој умјетности и постала популарна због улоге у француској детективској серији “Белфегор”.

Протјерана је из Чилеа 1981. године, јер је на концерту пјевала пјесме које је диктаторски режим Аугуста Пиночеа забранио.

Водила је динамичан љубавни живот. Послије дуге везе са легендом џеза Мајлсом Дејвисом, Жилијет Греко је неколико пута улазила у брачне воде.

Три пута се удавала. Први пут за глумца Филипа Лемера па за Мишела Пиколија и коначно за Жерара Жуанеа те за пијанисту Жака Брела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана