Preminula ikona Pariza, pjevačica Žilijet Greko: Francuske šansone učinila besmrtnim

Agencije
Preminula ikona Pariza, pjevačica Žilijet Greko: Francuske šansone učinila besmrtnim

Francuska glumica, model, vatrena ljevičarka i legenda šansone Žilijet Greko, čija je karijera trajala više od 50 godina, preminula je u 94. godini u južnoj Francuskoj.

- Žilijet Greko je umrla okružena porodicom u svom domu, koji je toliko voljela. Živjela je život kao niko drugi - saopštila je porodica.

Muza francuskih egzistencijalista poslije Drugog svjetskog rata pjevačku karijeru je okončala 2016. godine, kada je doživjela moždani udar, a iste te godine je izgubila i kćerku jedinicu Lorens Mari.

Bila je legendarna pojava postratnog radikalno šik Pariza i otjelotvorenje boemskog života.

Sa izražajnim očima naslijeđenim od grčkih predaka, dubokim, hrapavim glasom, zahvaljujući dugogodišnjem pušenju, obučena u crno, učinila je tokom svoje karijere duge sedam decenija besmrtnim neke od najpoznatijih francuskih pjesama, kao što su klasici “Pod pariskim nebom” i “Mrzim nedjelje”.

Bila je bliski prijatelj i muza velikana poput Žan-Pola Sartra i Alberta Kamija i drugih pripadnika tzv. Lijeve obale - pariskog umjetničkog, filozofskog i intelektualnog jezgra.

Postala je ikona Pariza recitujući stihove pjesničkih veličina poput Žaka Prevera i Borisa Vijana i pjevajući šansone Žaka Brela i Serža Gensburga. Najpoznatije šansone koje je pjevala su “Paris Canaille”, “Accordeon” i “Je suis comme je suis”.

Rođena je 1927. godine u Monpeljeu, ali je odrasla u Bordou, kod babe i djeda, nakon što su se njeni roditelji razveli.

Tokom Drugog svjetskog rata oba roditelja su joj bila aktivna u pokretu otpora. Uhapšena je sa 16 godina nakon što su joj sestru i majku odveli u koncentracioni logor. Iskustva iz rata su učvrstila njene ljevičarske poglede na svijet, od kojih nikada nije odustala.

Prepuna kreativne energije, poslije rata brzo je stekla status ikone Pariza. Veoma mlada brzo je postigla uspjeh kao kabare umjetnica, što joj je omogućilo seriju nastupa u pariskoj Olipmiji 1954. godine.

Nekoliko godina prije toga započela je i filmsku karijeru, koja je odvela sa druge strane Atlantika i u naručje holivudskog producenta Zanuka.

Iako nikada nije postala velika filmska zvijezda, ipak se probila i u sedmoj umjetnosti i postala popularna zbog uloge u francuskoj detektivskoj seriji “Belfegor”.

Protjerana je iz Čilea 1981. godine, jer je na koncertu pjevala pjesme koje je diktatorski režim Augusta Pinočea zabranio.

Vodila je dinamičan ljubavni život. Poslije duge veze sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je nekoliko puta ulazila u bračne vode.

Tri puta se udavala. Prvi put za glumca Filipa Lemera pa za Mišela Pikolija i konačno za Žerara Žuanea te za pijanistu Žaka Brela.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana