Повратак у моно еру котрљајућег камења

Бранислав Предојевић
Повратак у моно еру котрљајућег камења

ЛОНДОН - Луксузни бокс-сет од 16 плоча “Ролингстонса”, оригинално објављени од 1963. до 1969, биће поново издат 23. јануара идуће године, а ново паковање нуди 16 винилних плоча у боји.

Ова раскошна кутија под називом “The Rolling Stones in Mono” садржи 14 студијских албума, плус двоструку плочу “Stray Cats”, компилацију пјесама из синглова и ЕП-издања из 60-их, током лондонске фазе формирања највећег рокенрол бенда на свијету.

Фронтмен Мик Џегер у интервјуу за магазин “Ролингстон” рекао је да је то било доба невиног жара у стварању рок музике.

- Рок је био потпуно нова музичка форма. Није био десет година стар када смо то почели да радимо. Осјећали смо се као један (бенд) од неколико одабраних, један од ријетких на свијету, који ће се играти са новом играчком. Имали смо јеванђелски жар - рекао је Џегер.

Укупно, колекција испоручује 186 пјесама, од којих 56 никад прије није било слушано у моно варијанти од доласка дигиталног доба, а што је по ријечима гитаристе Кита Ричардса једино исправан начин за њихово слушање.

- Те старе плоче “Стонса” треба да се слушају у моно варијанти, са звуком који је сабијен у један звучник. Осјећате се као да сте у соби, слушајући тачно оно што се дешавало у студију, без украса, без ничега - рекао је Ричардс.

Раскошни бокс-сет обухвата еру између 1963. и 1969. године када је већина рок и поп снимака првобитно била миксана у моно, а као што знамо стерео је често био накнадна мисао, често завршен далеко брже од свог моно пандана. То не значи да је моно увијек “бољи” од стерео верзија, али то често може бити случај, при чему је моно често “снажнији” од брзоплето миксане, а понекад и сумњиво резане стерео верзије.

Садржај кутије почиње са истоименим дебијем бенда 1964. и протеже се до албума “Let It Bleed” из 1969. и укључује америчке и британске верзије “Out Of our Heads” и “Aftermath” . Комплетан сет ремастеризовао је инжењер Боб Лудвиг, а сви албуми су пресовани на 180 грамском обојеном винилу. Плоче долазе упаковане у необичну вањску кутију са преклопом на врху са магнетском копчом. Унутра је књижица од 48 страница,  са фотографијама Терија О' Нила и есејем Дејвида Фрика од 5.000 ријечи у којем он тврди да је ово потпуна историја доба хаоса 60-их.

- Ово је потпун студијски извјештај о тој првој деценији историје бенда и хаоса, недавно ремастеризован са невиђеном вјерношћу и детаљима откривања слојева звука - пише Фрик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана