Povratak u mono eru kotrljajućeg kamenja

Branislav Predojević
Povratak u mono eru kotrljajućeg kamenja

LONDON - Luksuzni boks-set od 16 ploča “Rolingstonsa”, originalno objavljeni od 1963. do 1969, biće ponovo izdat 23. januara iduće godine, a novo pakovanje nudi 16 vinilnih ploča u boji.

Ova raskošna kutija pod nazivom “The Rolling Stones in Mono” sadrži 14 studijskih albuma, plus dvostruku ploču “Stray Cats”, kompilaciju pjesama iz singlova i EP-izdanja iz 60-ih, tokom londonske faze formiranja najvećeg rokenrol benda na svijetu.

Frontmen Mik Džeger u intervjuu za magazin “Rolingston” rekao je da je to bilo doba nevinog žara u stvaranju rok muzike.

- Rok je bio potpuno nova muzička forma. Nije bio deset godina star kada smo to počeli da radimo. Osjećali smo se kao jedan (bend) od nekoliko odabranih, jedan od rijetkih na svijetu, koji će se igrati sa novom igračkom. Imali smo jevanđelski žar - rekao je Džeger.

Ukupno, kolekcija isporučuje 186 pjesama, od kojih 56 nikad prije nije bilo slušano u mono varijanti od dolaska digitalnog doba, a što je po riječima gitariste Kita Ričardsa jedino ispravan način za njihovo slušanje.

- Te stare ploče “Stonsa” treba da se slušaju u mono varijanti, sa zvukom koji je sabijen u jedan zvučnik. Osjećate se kao da ste u sobi, slušajući tačno ono što se dešavalo u studiju, bez ukrasa, bez ničega - rekao je Ričards.

Raskošni boks-set obuhvata eru između 1963. i 1969. godine kada je većina rok i pop snimaka prvobitno bila miksana u mono, a kao što znamo stereo je često bio naknadna misao, često završen daleko brže od svog mono pandana. To ne znači da je mono uvijek “bolji” od stereo verzija, ali to često može biti slučaj, pri čemu je mono često “snažniji” od brzopleto miksane, a ponekad i sumnjivo rezane stereo verzije.

Sadržaj kutije počinje sa istoimenim debijem benda 1964. i proteže se do albuma “Let It Bleed” iz 1969. i uključuje američke i britanske verzije “Out Of our Heads” i “Aftermath” . Kompletan set remasterizovao je inženjer Bob Ludvig, a svi albumi su presovani na 180 gramskom obojenom vinilu. Ploče dolaze upakovane u neobičnu vanjsku kutiju sa preklopom na vrhu sa magnetskom kopčom. Unutra je knjižica od 48 stranica,  sa fotografijama Terija O' Nila i esejem Dejvida Frika od 5.000 riječi u kojem on tvrdi da je ovo potpuna istorija doba haosa 60-ih.

- Ovo je potpun studijski izvještaj o toj prvoj deceniji istorije benda i haosa, nedavno remasterizovan sa neviđenom vjernošću i detaljima otkrivanja slojeva zvuka - piše Frik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana