Повратак “Репетитора” на почетак

 Бранислав Предојевић
Повратак “Репетитора” на почетак

БЕОГРАД - Деби албум култне српске рок групе “Репетитор” из 2008. године “Све што видим је први пут”, реиздан је на винилу 14 година касније, што је својеврсни повратак бенда на почетак с обзиром на то како је албум настајао и какав значај данас има.

Плоча је објављена под етикетом “Одличног хрчка”, издавачке куће која је и 2008. године препознала посебност групе “Репетитор” и заједно са веб сајтом “Попбокс”, помагала у грађењу тада новог алтернативног рок правца познатог као “нова српска сцена”. Оригинално издање њиховог првенца, било је  треће издање у едицији “Нова српска сцена”, којом је продукцијска кућа “Дигимедија”, у сарадњи са издавачком кућом “Одличан хрчак”, жељела да представи нови талас оригиналних домаћих бендова који су своју афирмацију доживјели кроз рубрику “Сцена”, поменутог магазина.

Сам бенд  “Репетитор” настао је у зиму 2005. године у Београду када се Ана Марија Цупин придружила Милени Милутиновић и Борису Властелици који су већ неко вријеме свирали заједно. “Репетитор” је своје прве наступе имао већ почетком 2006. у београдском клубу “Блу мун” након чега је услиједио низ концерата по Београду, а потом и широм региона. Бенд је брзо освојио пажњу публике свјежом енергијом, једноставним пјесмама и бритким текстовима који позивају на размишљање.

Први студијски снимак групе, хит-сингл “Ја”, који је објављен на компилацији “Јутро ће променити све”, провео је пет седмица на првом мјесту листе домаћих синглова “Радија Б92”. Бенд учествује са три пјесме и на компилацији “Здраво здраво здраво”, на којој је представљено пет нових бендова из Београда. Албум “Све што видим је први пут” снимљен је током исте године, највећим дијелом у другој половини априла у Београду и почетком маја у Пули, а додатна наснимавања рађена су током августа и септембра у београдском студију.

Гитариста и аутор свих текстова бенда Борис Властелица рекао је касније да је бенд успио свиркама и са свега неколико синглова да подигне прашину прије изласка албума, али и да су били потпуне незналице у студију.

- Много тога је требало да се поклопи да тај албум буде онакав какав је. Продуцент Борис Младеновић из “Јарбола” нас је месец дана интезивно спремао за снимање на пробама у “Бигзу”, “мучио” нас са вежбањем уз метроном и њему дугујемо пуно за звук, усвираност и сналажење у првом сусрету са професионалним студиом. Јер ми смо и сада, а камоли тада у студију помало као животиње у кавезу у зоо врту - рекао је Властелица.

Албум је након изласка имао сјајне критике у већини медија који су се бавили рок музиком, а текстови нумера са тог албума “Ја” и “Пукотине” нашле су се у књизи чувеног новинара  Петра Јањатовића “Песме братства, детињства и потомства: Антологија екс-ју рок поезије 1967 - 2007”, чиме је “Репетитор” постао најмлађи бенд уврштен у збирку.

Дискографија

Сам бенд је након изласка албума за кратко вријеме освојио регион, Европу, стигао до Русије и Кине, те наступао као предгрупа групи “Arcade Fire”. У протеклих 15 година састав је потписао за словеначку дискографску кућу “Мунли рекордс” и снимио још три одлично примљена албума “Добродошли на океан” (2012),  “Где ћеш (2016)  и “Празан простор међу нама који може и да не постоји” (2020), те  етаблирао себе као водеће име млађе генерације српске рок музике са стотине концерта одржаних широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана