Povratak “Repetitora” na početak

 Branislav Predojević
Povratak “Repetitora” na početak

BEOGRAD - Debi album kultne srpske rok grupe “Repetitor” iz 2008. godine “Sve što vidim je prvi put”, reizdan je na vinilu 14 godina kasnije, što je svojevrsni povratak benda na početak s obzirom na to kako je album nastajao i kakav značaj danas ima.

Ploča je objavljena pod etiketom “Odličnog hrčka”, izdavačke kuće koja je i 2008. godine prepoznala posebnost grupe “Repetitor” i zajedno sa veb sajtom “Popboks”, pomagala u građenju tada novog alternativnog rok pravca poznatog kao “nova srpska scena”. Originalno izdanje njihovog prvenca, bilo je  treće izdanje u ediciji “Nova srpska scena”, kojom je produkcijska kuća “Digimedija”, u saradnji sa izdavačkom kućom “Odličan hrčak”, željela da predstavi novi talas originalnih domaćih bendova koji su svoju afirmaciju doživjeli kroz rubriku “Scena”, pomenutog magazina.

Sam bend  “Repetitor” nastao je u zimu 2005. godine u Beogradu kada se Ana Marija Cupin pridružila Mileni Milutinović i Borisu Vlastelici koji su već neko vrijeme svirali zajedno. “Repetitor” je svoje prve nastupe imao već početkom 2006. u beogradskom klubu “Blu mun” nakon čega je uslijedio niz koncerata po Beogradu, a potom i širom regiona. Bend je brzo osvojio pažnju publike svježom energijom, jednostavnim pjesmama i britkim tekstovima koji pozivaju na razmišljanje.

Prvi studijski snimak grupe, hit-singl “Ja”, koji je objavljen na kompilaciji “Jutro će promeniti sve”, proveo je pet sedmica na prvom mjestu liste domaćih singlova “Radija B92”. Bend učestvuje sa tri pjesme i na kompilaciji “Zdravo zdravo zdravo”, na kojoj je predstavljeno pet novih bendova iz Beograda. Album “Sve što vidim je prvi put” snimljen je tokom iste godine, najvećim dijelom u drugoj polovini aprila u Beogradu i početkom maja u Puli, a dodatna nasnimavanja rađena su tokom avgusta i septembra u beogradskom studiju.

Gitarista i autor svih tekstova benda Boris Vlastelica rekao je kasnije da je bend uspio svirkama i sa svega nekoliko singlova da podigne prašinu prije izlaska albuma, ali i da su bili potpune neznalice u studiju.

- Mnogo toga je trebalo da se poklopi da taj album bude onakav kakav je. Producent Boris Mladenović iz “Jarbola” nas je mesec dana intezivno spremao za snimanje na probama u “Bigzu”, “mučio” nas sa vežbanjem uz metronom i njemu dugujemo puno za zvuk, usviranost i snalaženje u prvom susretu sa profesionalnim studiom. Jer mi smo i sada, a kamoli tada u studiju pomalo kao životinje u kavezu u zoo vrtu - rekao je Vlastelica.

Album je nakon izlaska imao sjajne kritike u većini medija koji su se bavili rok muzikom, a tekstovi numera sa tog albuma “Ja” i “Pukotine” našle su se u knjizi čuvenog novinara  Petra Janjatovića “Pesme bratstva, detinjstva i potomstva: Antologija eks-ju rok poezije 1967 - 2007”, čime je “Repetitor” postao najmlađi bend uvršten u zbirku.

Diskografija

Sam bend je nakon izlaska albuma za kratko vrijeme osvojio region, Evropu, stigao do Rusije i Kine, te nastupao kao predgrupa grupi “Arcade Fire”. U proteklih 15 godina sastav je potpisao za slovenačku diskografsku kuću “Munli rekords” i snimio još tri odlično primljena albuma “Dobrodošli na okean” (2012),  “Gde ćeš (2016)  i “Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji” (2020), te  etablirao sebe kao vodeće ime mlađe generacije srpske rok muzike sa stotine koncerta održanih širom planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana