Поставка у МСУ: Фокус на политичком и социјалном ангажману видео-игара

Агенције
Поставка у МСУ: Фокус на политичком и социјалном ангажману видео-игара
Поставка у МСУ: Фокус на политичком и социјалном ангажману видео-игара

Интерактивна изложба видео-игара “Игре и политика” биће отворена вечерас у 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Изложба је резултат сарадње Гете института и Центра за умјетност и медије из Карлсруеа и приказује политички и социјално ангажоване видео-игре као много озбиљнији феномен од искључивог медија за забаву.

Изложба “Игре и политика” је тренутно на вишегодишњој свјетској турнеји, у склопу које стиже и у Бањалуку, након што је представљена у Скопљу, Софији, Анкари, Солуну, Загребу, Ријеци, Београду итд.

- Пројекат “Игре и политика” представља 18 некомерцијалних видео-игара које су дизајнирали умјетници, активисти, студенти и дизајнери у протеклих петнаест година, трагајући за одговором на питање како тачно компјутерске игре развијају свој политички потенцијал и колико ова умјетничка форма може понудити алтернативу у индустрији забаве. Поред самих игара, изложба обухвата и три документарна филма о настанку пројекта и најкомплекснијим видео-играма - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

Посјетиоци изложбе имаће прилику да испробају видео-игре које пропитују различите аспекте савременог друштва: политичка одлучивања (“Democracy 3”), родну проблематику (“Perfect Woman”), државу која надзире (“TouchTone” и “Orwell”), рат дронова (“Killbox”), однос према избјеглицама (“Escape from Woomera”), отпор према тоталитарним системима (“Yellow Umbrella”), моћ медија (“The Westpoint Indeoendent”), прошла или актуелна политичка догађања (“The Cat and the Coup und Madrid”), посљедице ратних догађања (“This Was of Mine”) и понуде искуства која ће их сигурно подстаћи на размишљање о улози видео-игара у савременом свијету.

- Током трајања изложбе у Музеју ће бити организован занимљив пратећи програм који ће на креативан и едукативан начин представити свијет видео-игара и паралелу између умјетности и гејминга, младих и старијих генерација, али и панел дискусије о гејминг индустрији, њеном утицају у свијету политике, културе и забаве. Пратећи програм се реализује у сарадњи са Бит алијансом, највећом кровном организацијом IT индустрије у БиХ и Куво ТВ јединственим регионалним гејминг пројектом који ће ускоро бити лансиран и донијети нешто потпуно ново на домаћу гејминг, еспорт и медијску сцену - додали су из Музеја савремене умјетности РС.

Публика ће имати прилику да са искусним гејмерима игра неке од најпопуларнијих видео-игара данашњице, али и да кроз одабране видео-игре које се истичу друштвено-економском тематиком или умјетничким дизајном сазнају о свијету гејминга као новој врсти умјетности која с разлогом привлачи најталентованије сценаристе, режисере и умјетнике данашњице.

Изложба ће бити отворена до 22. августа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана