Postavka u MSU: Fokus na političkom i socijalnom angažmanu video-igara

Agencije
Postavka u MSU: Fokus na političkom i socijalnom angažmanu video-igara
Postavka u MSU: Fokus na političkom i socijalnom angažmanu video-igara

Interaktivna izložba video-igara “Igre i politika” biće otvorena večeras u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je rezultat saradnje Gete instituta i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruea i prikazuje politički i socijalno angažovane video-igre kao mnogo ozbiljniji fenomen od isključivog medija za zabavu.

Izložba “Igre i politika” je trenutno na višegodišnjoj svjetskoj turneji, u sklopu koje stiže i u Banjaluku, nakon što je predstavljena u Skoplju, Sofiji, Ankari, Solunu, Zagrebu, Rijeci, Beogradu itd.

- Projekat “Igre i politika” predstavlja 18 nekomercijalnih video-igara koje su dizajnirali umjetnici, aktivisti, studenti i dizajneri u proteklih petnaest godina, tragajući za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal i koliko ova umjetnička forma može ponuditi alternativu u industriji zabave. Pored samih igara, izložba obuhvata i tri dokumentarna filma o nastanku projekta i najkompleksnijim video-igrama - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Posjetioci izložbe imaće priliku da isprobaju video-igre koje propituju različite aspekte savremenog društva: politička odlučivanja (“Democracy 3”), rodnu problematiku (“Perfect Woman”), državu koja nadzire (“TouchTone” i “Orwell”), rat dronova (“Killbox”), odnos prema izbjeglicama (“Escape from Woomera”), otpor prema totalitarnim sistemima (“Yellow Umbrella”), moć medija (“The Westpoint Indeoendent”), prošla ili aktuelna politička događanja (“The Cat and the Coup und Madrid”), posljedice ratnih događanja (“This Was of Mine”) i ponude iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svijetu.

- Tokom trajanja izložbe u Muzeju će biti organizovan zanimljiv prateći program koji će na kreativan i edukativan način predstaviti svijet video-igara i paralelu između umjetnosti i gejminga, mladih i starijih generacija, ali i panel diskusije o gejming industriji, njenom uticaju u svijetu politike, kulture i zabave. Prateći program se realizuje u saradnji sa Bit alijansom, najvećom krovnom organizacijom IT industrije u BiH i Kuvo TV jedinstvenim regionalnim gejming projektom koji će uskoro biti lansiran i donijeti nešto potpuno novo na domaću gejming, esport i medijsku scenu - dodali su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Publika će imati priliku da sa iskusnim gejmerima igra neke od najpopularnijih video-igara današnjice, ali i da kroz odabrane video-igre koje se ističu društveno-ekonomskom tematikom ili umjetničkim dizajnom saznaju o svijetu gejminga kao novoj vrsti umjetnosti koja s razlogom privlači najtalentovanije scenariste, režisere i umjetnike današnjice.

Izložba će biti otvorena do 22. avgusta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana