Почело снимање серије базиране на стриповима Брајана К. Вога и Пије Гере: Посљедњи мушкарац у потрази за надом

Г.С.
Почело снимање серије базиране на стриповима Брајана К. Вога и Пије Гере: Посљедњи мушкарац у потрази за надом

Након бројних одгађања и проблема у вези са припремама за почетак рада на пројекту, у Канади је коначно почело снимање серије “Посљедњи мушкарац на свијету “ у продукцији канала FX.

Пилот епизода за серију, која је тада носила само назив “Y”, снимљен је и спремљен још пред крај 2018. године, а серија је у јануару прошле године најављена за ову годину.

Насловну улогу посљедњег мушкарца играће Бен Шнецер, а Лашана Линч и Имоџен Путс напустиле су пројекат. Умјесто њих у серији ће глумити Ешли Романс и Оливија Тирбли. Елиза Тејлор организоваће рад на серији након што су пројекат напустили Мајкл Грин и Аида Крол.

Радња серије базирана је на истоименом стрипу Брајана К. Вога и Пије Гере.

- Прича прати Јорика, посљедњег мушкарца на свијету након што необјашњива куга убије све мушкарце на планети. У пратњи Агента 355,  заједно са бриљантном генетичарком Алисон Мен и љубимцем, мајмуном Амперсендом, Јорик путује свијетом тражећи дјевојку и одговор на питање зашто је он посљедњи мушкарац на планети. Нови свјетски поредак који предводе жене преиспитује све раније проблеме и теме, од пола, расе до класе и преживљавања - стоји у опису радње серије.

Почетак серијала не нуди објашњење за узрок пропасти, а безнађе је уписано у атмосферу и географију. Хране је све мање, питке воде такође, сви путеви су нестали, а различите банде које постоје доносе још једно подсјећање на крах људскости и слом човјечанства. У томе је најтеже пронаћи наду и баш нади, тој јединој свијетлој тачки у сивом свијету који путује ка понору, посвећен је овај стрип.

- “Посљедњи човјек на свијету” - ако не занемаримо чињеницу да је овдје ријеч о серијалу, некој врсти сапунице, а не заокруженом и цјеловитом графичком роману - прилично је добро одрађен, фино нијансиран, а карактеризације ликова, посебно оних главних, јако су добро психолошки припремљене. Овдје се све дешава непосредно, сада и одмах, па и у кадровима у којима се с неколико сличица и реченица опише неколико дана или неколико мјесеци. Ликови су носиоци различитих ставова и увјерења те посве дијаметрално различито приступају ономе што се догађа око њих - наведено је у једном приказу на сајту “План Б”, аутора Саше Чобанова.

Сам Вог навео је да није намјеравао да открије људима шта је била почетна прича која је довела до брисања човјечанства.

- Често сам говорио да бих волио да откријем људима шта се десило, али нисам сигуран да ћу то уопште урадити. Можда је откривено понешто, а да је читаоцима промакло. Прави одговор налази се у 60 бројева стрипа, али волио бих да сами читаоци нађу те одговоре - говорио је раније Вог.

Стрипови су објављивани од септембра 2002. до марта 2008. године.

Датум премијере серије још није познат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана