Питер Хук о животу након самоубиства колеге из “Џој дивижна”: Осјећао сам кривицу и бијес због смрти пријатеља

Г.С.
Питер Хук о животу након самоубиства колеге из “Џој дивижна”: Осјећао сам кривицу и бијес због смрти пријатеља

Пјевач и фронтмен групе “Џој дивижн” прије четрдесет година напустио је овај свијет, а његов колега из бенда Питер Хук се на јучерашњи дан осврнуо на трагични догађај везан за Кертисову смрт.

Ијан Кертис се убио 18. маја 1980. године, у 23. години. Патио је од епилепсије и депресије, а Хук је нагласио да је након Кертисове смрти осјећао кривицу и бијес, који су у неком облику увијек били присутни у њему. Хук је на јучерашњи дан, када је обиљежена 40. годишњица Кертисове смрти, припремио снимак концерта из 2015. на којем је свирао све пјесме “Џој дивижна” са бендом “The Light”. 

- Самоубиство блиског пријатеља или члана породице увијек вас остави с осјећајем кривице - навео је Хук и присјетио се незадовољства обожавалаца када су он, Бернард Самнер и Стивен Морис основали “Њу ордер”.

Обожаваоци тада нису подржавали њихов рад, и нису хтјели никакве замјене за “Џој дивижн”.

- Некад су знали доћи на концерт и викати наслове пјесама “Џој дивижна”. Нисам ни очекивао да нас подрже, да будем искрен. И ми смо изгубили доста самопоуздања. Публика је хтјела “Џој дивижн - навео је Хук и рекао да је био заиста љут на Ијана јер се убио.

То се промијенило у свим годинама које су прошле, те наглашава да је данас ситуација мало другачија.

- Када остарите, важно је да схватите чињеницу да то што је “Џој дивижн” нестао уопште није важно. Кћерка је изгубила оца. Родитељи су изгубили сина. Те ствари су важне, јер постоје друге групе. Једна нова настаје сваког минута - казао је Хук.

Говорећи о емитовању концерта, који ће публици бити доступан 24 часа након пуштања онлајн, објаснио је позадину наступа у цркви у Максфилду. Назив концерта је “So This Is Permanent”.

- То је била црква у коју је Ијан ишао кад је био дијете. Био је у хору. Ми смо спасли ту цркву и направили смо турнеју за донације, тако да је она још ту. Одсвирали смо и отпјевали сваку пјесму “Џој дивижна” одједном. Трајало је неколико часова и био сам истински поносан на то - рекао је Хук.

Донације сакупљене током концерта, који ће бити емитован на “Јутјуб” каналу и “Фејсбук” страници “Џој дивижна”, као и “Фејсбук” страници бенда “Peter Hook & The Light”, намијењене су британској хуманитарној организацији која брине о особама са епилепсијом, од које је патио и сам Кертис.

Истог дана сарадници и пријатељи Ијана Кертиса обиљежили су 40 година од његове смрти двочасовним разговором, извођењем музике и читањем поезије.

Догађај под називом “Кретање кроз тишину: Прослава живота и насљеђа Ијана Кертиса” Бернард Самнер и Стивен Морис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана