Piter Huk o životu nakon samoubistva kolege iz “Džoj divižna”: Osjećao sam krivicu i bijes zbog smrti prijatelja

G.S.
Piter Huk o životu nakon samoubistva kolege iz “Džoj divižna”: Osjećao sam krivicu i bijes zbog smrti prijatelja

Pjevač i frontmen grupe “Džoj divižn” prije četrdeset godina napustio je ovaj svijet, a njegov kolega iz benda Piter Huk se na jučerašnji dan osvrnuo na tragični događaj vezan za Kertisovu smrt.

Ijan Kertis se ubio 18. maja 1980. godine, u 23. godini. Patio je od epilepsije i depresije, a Huk je naglasio da je nakon Kertisove smrti osjećao krivicu i bijes, koji su u nekom obliku uvijek bili prisutni u njemu. Huk je na jučerašnji dan, kada je obilježena 40. godišnjica Kertisove smrti, pripremio snimak koncerta iz 2015. na kojem je svirao sve pjesme “Džoj divižna” sa bendom “The Light”. 

- Samoubistvo bliskog prijatelja ili člana porodice uvijek vas ostavi s osjećajem krivice - naveo je Huk i prisjetio se nezadovoljstva obožavalaca kada su on, Bernard Samner i Stiven Moris osnovali “Nju order”.

Obožavaoci tada nisu podržavali njihov rad, i nisu htjeli nikakve zamjene za “Džoj divižn”.

- Nekad su znali doći na koncert i vikati naslove pjesama “Džoj divižna”. Nisam ni očekivao da nas podrže, da budem iskren. I mi smo izgubili dosta samopouzdanja. Publika je htjela “Džoj divižn - naveo je Huk i rekao da je bio zaista ljut na Ijana jer se ubio.

To se promijenilo u svim godinama koje su prošle, te naglašava da je danas situacija malo drugačija.

- Kada ostarite, važno je da shvatite činjenicu da to što je “Džoj divižn” nestao uopšte nije važno. Kćerka je izgubila oca. Roditelji su izgubili sina. Te stvari su važne, jer postoje druge grupe. Jedna nova nastaje svakog minuta - kazao je Huk.

Govoreći o emitovanju koncerta, koji će publici biti dostupan 24 časa nakon puštanja onlajn, objasnio je pozadinu nastupa u crkvi u Maksfildu. Naziv koncerta je “So This Is Permanent”.

- To je bila crkva u koju je Ijan išao kad je bio dijete. Bio je u horu. Mi smo spasli tu crkvu i napravili smo turneju za donacije, tako da je ona još tu. Odsvirali smo i otpjevali svaku pjesmu “Džoj divižna” odjednom. Trajalo je nekoliko časova i bio sam istinski ponosan na to - rekao je Huk.

Donacije sakupljene tokom koncerta, koji će biti emitovan na “Jutjub” kanalu i “Fejsbuk” stranici “Džoj divižna”, kao i “Fejsbuk” stranici benda “Peter Hook & The Light”, namijenjene su britanskoj humanitarnoj organizaciji koja brine o osobama sa epilepsijom, od koje je patio i sam Kertis.

Istog dana saradnici i prijatelji Ijana Kertisa obilježili su 40 godina od njegove smrti dvočasovnim razgovorom, izvođenjem muzike i čitanjem poezije.

Događaj pod nazivom “Kretanje kroz tišinu: Proslava života i nasljeđa Ijana Kertisa” Bernard Samner i Stiven Moris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana