Оживљени бурни животи музичара

Г.С.
Оживљени бурни животи музичара

Књиге и филмови, који прате животе познатих личности, били сачињени као биографија или аутобиографија, углавном су популарни у сваком добу, а њихова продукција у посљедњих неколико година повећана је, самим тим и њихова популарност.

Након изузетног успјеха филмова попут “Рокетмен”, који говори о Елтону Џону, и “Боемске рапсодије” о групи “Квин”, с фокусом на фронтмена Фредија Меркјурија, филмски студији све више откупљују права на приче о познатим личностима, поготово о музичарима.

До краја ове и почетком сљедеће године свјетлост дана требало би да угледа још неколико филмова који прате животне приче славних имена из свијета музике, као што су Били Холидеј, Мадона, Арета Френклин, Боб Марли, Елвис Присли и други.

Један од филмова који ће у наредном периоду бити представљени на онлајн платформама и у биоскопима је филм о Били Холидеј.

Биографски филм “Сједињене Америчке Државе против Били Холидеј”, у режији Лија Данијелса, требало би да доживи своју премијеру 12. фебруара. Били Холидеј, која је преминула 1959. године, играће Андра Деј, а редитељ се у филму о музичкој диви фокусирао на њену смрт.

- Осјећала сам се као да су се САД уротиле против мене - рекла је Холидејева још 1947. године, прогоњена још тада од моћника због пјесме “Strange Fruit”.

Биографски филм о диви Арети Френклин припреман је још док је краљица соула била жива. Чак је прије смрти 2018. године Арета Френклин сама одабрала глумицу која би требало да је тумачи на великом екрану, а то је Џенифер Хадсон. Ова прича прати дјетињство Арете Френклин, од пјевања у хору, преко хаотичних година и културне револуције којом је обиљежен почетак њене каријере. Филм ће носити назив “Респецт”, према једном од њених највећих хитова. Сценарио је писао Кали Коури, а режира га Томи Лијесл. Премијерно би требало да буде приказан 13. августа.

Након огромног успјеха са филмом “Звијезда је рођена” глумац и редитељ Бредли Купер ради на причи о композитору Леонарду Бернштајну и филму имена “Маестро”. Осим што ће режирати филм, глумац ће се појавити у лику композитора, најпознатијег по “Причи са Западне стране”. У филму који ће се концентрисати на комплексан брак Бернштајна и чилеанске глумице Фелише Монтеалегре, супругу ће тумачити Кери Малиган.

Још један филм посвећен музичару биће представљен у наредном периоду, а у питању је остварење о реге легенди Бобу Марлију, које продуцира његов син Зиги. Филм ће приказати причу о томе како је Боб Марли свијет упознао с новим жанром и промијенио музику.

Редитељ филма “Мулан руж” Баз Лурман режираће филм о краљу рокенрола Елвису Прислију. Прича о пројекту почела је још 2014. године, а снимање прије годину дана. Глумац Том Хенкс тумачи лик Прислијевог менаџера Колонела Тома Паркера, а улогу краља рокенрола, послије бројних перипетија и аудиција, на крају је добио Остин Балтер. Филмска хроника Елвисовог живота и каријере премијерно би требало да буде приказана 5. новембра.

Сценариста “Боемске рапсодије” Ентони Мекартен написао је предложак за филм о Џону Ленону и Јоко Оно. Безгранична љубав коју су двоје умјетника осјећали једно за друго, главна је прича филма. Филм ће се бавити и њиховим заједничким друштвеним активизмом и борбом за мир. Остварење ће режирати Жан Марк Вале, познат по филмовима “Велике мале лажи” и “Пословни клуб Далас”, док је продуцент Џош Бретмен.

Поп пјевачица Мадона раније је бранила било какав покушај рада на филму о њој те је одлучила да сама режира своју причу. Не само што ће бити потписана као редитељ, већ је и косценаристкиња још неименованог филма уз Дијабла Кодија, сценаристу остварења “Џуно”.

- Видјећете све борбе које сам као умјетница морала да бијем како бих преживјела у мушком свијету - казала је сама пјевачица.

Редитељ Брус Бересфорд режираће филм о рокенрол пиониру Бадију Холидеју, који ће носити назив “Clear Lake”. То је подручје у држави Ајова у којој је гитариста Холи са 22 године погинуо у авионској несрећи. Ту несрећу у којој су, осим Холија, живот изгубили и Ричи Валенс и Џеј Пи Ричардсон, као и пилот, Дон Меклин је у пјесми “American Pie” назвао даном када је умрла музика. Ирски глумац Руаири О'Конор ће играти музичара, док ће његовог колегу Чака Берија тумачити репер Нели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана