Oživljeni burni životi muzičara

G.S.
Oživljeni burni životi muzičara

Knjige i filmovi, koji prate živote poznatih ličnosti, bili sačinjeni kao biografija ili autobiografija, uglavnom su popularni u svakom dobu, a njihova produkcija u posljednjih nekoliko godina povećana je, samim tim i njihova popularnost.

Nakon izuzetnog uspjeha filmova poput “Roketmen”, koji govori o Eltonu Džonu, i “Boemske rapsodije” o grupi “Kvin”, s fokusom na frontmena Fredija Merkjurija, filmski studiji sve više otkupljuju prava na priče o poznatim ličnostima, pogotovo o muzičarima.

Do kraja ove i početkom sljedeće godine svjetlost dana trebalo bi da ugleda još nekoliko filmova koji prate životne priče slavnih imena iz svijeta muzike, kao što su Bili Holidej, Madona, Areta Frenklin, Bob Marli, Elvis Prisli i drugi.

Jedan od filmova koji će u narednom periodu biti predstavljeni na onlajn platformama i u bioskopima je film o Bili Holidej.

Biografski film “Sjedinjene Američke Države protiv Bili Holidej”, u režiji Lija Danijelsa, trebalo bi da doživi svoju premijeru 12. februara. Bili Holidej, koja je preminula 1959. godine, igraće Andra Dej, a reditelj se u filmu o muzičkoj divi fokusirao na njenu smrt.

- Osjećala sam se kao da su se SAD urotile protiv mene - rekla je Holidejeva još 1947. godine, progonjena još tada od moćnika zbog pjesme “Strange Fruit”.

Biografski film o divi Areti Frenklin pripreman je još dok je kraljica soula bila živa. Čak je prije smrti 2018. godine Areta Frenklin sama odabrala glumicu koja bi trebalo da je tumači na velikom ekranu, a to je Dženifer Hadson. Ova priča prati djetinjstvo Arete Frenklin, od pjevanja u horu, preko haotičnih godina i kulturne revolucije kojom je obilježen početak njene karijere. Film će nositi naziv “Respect”, prema jednom od njenih najvećih hitova. Scenario je pisao Kali Kouri, a režira ga Tomi Lijesl. Premijerno bi trebalo da bude prikazan 13. avgusta.

Nakon ogromnog uspjeha sa filmom “Zvijezda je rođena” glumac i reditelj Bredli Kuper radi na priči o kompozitoru Leonardu Bernštajnu i filmu imena “Maestro”. Osim što će režirati film, glumac će se pojaviti u liku kompozitora, najpoznatijeg po “Priči sa Zapadne strane”. U filmu koji će se koncentrisati na kompleksan brak Bernštajna i čileanske glumice Feliše Montealegre, suprugu će tumačiti Keri Maligan.

Još jedan film posvećen muzičaru biće predstavljen u narednom periodu, a u pitanju je ostvarenje o rege legendi Bobu Marliju, koje producira njegov sin Zigi. Film će prikazati priču o tome kako je Bob Marli svijet upoznao s novim žanrom i promijenio muziku.

Reditelj filma “Mulan ruž” Baz Lurman režiraće film o kralju rokenrola Elvisu Prisliju. Priča o projektu počela je još 2014. godine, a snimanje prije godinu dana. Glumac Tom Henks tumači lik Prislijevog menadžera Kolonela Toma Parkera, a ulogu kralja rokenrola, poslije brojnih peripetija i audicija, na kraju je dobio Ostin Balter. Filmska hronika Elvisovog života i karijere premijerno bi trebalo da bude prikazana 5. novembra.

Scenarista “Boemske rapsodije” Entoni Mekarten napisao je predložak za film o Džonu Lenonu i Joko Ono. Bezgranična ljubav koju su dvoje umjetnika osjećali jedno za drugo, glavna je priča filma. Film će se baviti i njihovim zajedničkim društvenim aktivizmom i borbom za mir. Ostvarenje će režirati Žan Mark Vale, poznat po filmovima “Velike male laži” i “Poslovni klub Dalas”, dok je producent Džoš Bretmen.

Pop pjevačica Madona ranije je branila bilo kakav pokušaj rada na filmu o njoj te je odlučila da sama režira svoju priču. Ne samo što će biti potpisana kao reditelj, već je i koscenaristkinja još neimenovanog filma uz Dijabla Kodija, scenaristu ostvarenja “Džuno”.

- Vidjećete sve borbe koje sam kao umjetnica morala da bijem kako bih preživjela u muškom svijetu - kazala je sama pjevačica.

Reditelj Brus Beresford režiraće film o rokenrol pioniru Badiju Holideju, koji će nositi naziv “Clear Lake”. To je područje u državi Ajova u kojoj je gitarista Holi sa 22 godine poginuo u avionskoj nesreći. Tu nesreću u kojoj su, osim Holija, život izgubili i Riči Valens i Džej Pi Ričardson, kao i pilot, Don Meklin je u pjesmi “American Pie” nazvao danom kada je umrla muzika. Irski glumac Ruairi O'Konor će igrati muzičara, dok će njegovog kolegu Čaka Berija tumačiti reper Neli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana