Отворена "Џез светковина" у Београду

Agencije
Отворена "Џез светковина" у Београду

Београдски џез фестивал, 35. по реду, свечано је почео под слоганом "Џез светковина" у Дому омладине.

Овогодишњу музичку смотру отворио је један од оснивача Александар Живковић, који је подсјетио на саме почетке седамдесетих година.

- Овај подијум на којем се и вечерас налазимо звали смо Свети дом џеза. Када се сетим свих тих имена која су овде наступали - рекао је Живковић, евоцирајући успомене на великане џеза који су долазили у Београд попут Вудија Хермана, Хенка Моблија, Декстера Гордона, Дизија Гилеспија и Хербија Хенкока.

У име млађе генерације џез музичара фестивал је званично отворио трубач Иван Радивојевић.

- Част је отворити фестивал на којем сам одрастао. Џез фестивал је за нас веза са светом. Да није ове манифестације не бисмо имали прилику да чујемо звезде џеза. Из тог разлога морамо да га подржимо највише што можемо. У времену слушања музике на "Јутјубу" морамо да будемо свесни важности слушања музике уживо, јер је то потпуно друга димензија и квалитет - казао је Радивојевић.

У првом дијелу вечери наступао је српско-интернационални састав који удружује таленте Владимира Николова и Срдана Ивановића са деветоро врхунских музичара из неколико европских земаља.

Они су заједно са специјалним гостом француским флаутистом Мажиком Маликом извели посебно припремљен програм за ову прилику и премијерно представили програм са њиховог другог албума "Frame and curiosity".

У другом дијелу вечери на сцену је изашао великан француске сцене Анри Тексје са пројектом "Sand woman".

Фестивал ће трајати до недјеље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана