Otvorena "Džez svetkovina" u Beogradu

Agencije
Otvorena "Džez svetkovina" u Beogradu

Beogradski džez festival, 35. po redu, svečano je počeo pod sloganom "Džez svetkovina" u Domu omladine.

Ovogodišnju muzičku smotru otvorio je jedan od osnivača Aleksandar Živković, koji je podsjetio na same početke sedamdesetih godina.

- Ovaj podijum na kojem se i večeras nalazimo zvali smo Sveti dom džeza. Kada se setim svih tih imena koja su ovde nastupali - rekao je Živković, evocirajući uspomene na velikane džeza koji su dolazili u Beograd poput Vudija Hermana, Henka Moblija, Dekstera Gordona, Dizija Gilespija i Herbija Henkoka.

U ime mlađe generacije džez muzičara festival je zvanično otvorio trubač Ivan Radivojević.

- Čast je otvoriti festival na kojem sam odrastao. Džez festival je za nas veza sa svetom. Da nije ove manifestacije ne bismo imali priliku da čujemo zvezde džeza. Iz tog razloga moramo da ga podržimo najviše što možemo. U vremenu slušanja muzike na "Jutjubu" moramo da budemo svesni važnosti slušanja muzike uživo, jer je to potpuno druga dimenzija i kvalitet - kazao je Radivojević.

U prvom dijelu večeri nastupao je srpsko-internacionalni sastav koji udružuje talente Vladimira Nikolova i Srdana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja.

Oni su zajedno sa specijalnim gostom francuskim flautistom Mažikom Malikom izveli posebno pripremljen program za ovu priliku i premijerno predstavili program sa njihovog drugog albuma "Frame and curiosity".

U drugom dijelu večeri na scenu je izašao velikan francuske scene Anri Teksje sa projektom "Sand woman".

Festival će trajati do nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana