Оригинална постава “Хаустора” поново заједно у студију: “Трећи свијет” добио нову верзију

Б. П.
Оригинална постава “Хаустора” поново заједно у студију: “Трећи свијет” добио нову верзију

ЗАГРЕБ - Славна новоталасна група “Хаустор” објавила је винилно реиздање славног албума “Трећи свијет”, а оригинална постава групе, која је снимила поменуту плочу 1984. године, окупила се у студију на снимању нове, даб верзије насловне пјесме.

Готово четрдесет година након објаве “Трећег свијета” чланови групе “Хаустор” окупили су се да би надоснимили нову верзију пјесме. Наиме, недовршена даб матрица “Трећег свијета” постојала је још од времена оригиналног снимања у сплитском студију “Тетрапак” у јесен 1983. године, под продуцентским вођством Жељка Бродарића-Јапе.

Но, сада су Дарко Рундек, Срђан Сахер, Срђан Гулић-Гул, Зоран Зајец-Зекс и Дамир Прица-Капри одлучили да је дораде, а уједно и провјере како међусобно функционишу за евентуални нови студијски пројекат. Чланови бенда окупили су се два дана са тон мајстором и сниматељем Свеном Павловићем, како би доснимили материјали за пјесму “Трећи свијет даб 2022”, која ће се појавити као пратећи сингл винилног реиздања албума . Коаутори пјесме Сахер и Рундек објашњавају откуд иницијална идеја за окупљање бенда.

- У једном тренутку су у дискографској кући “Кроација рекордс” одлучили да објаве реиздање винила “Трећег свијета” па сам се сјетио да на мастеру постоји верзија коју они нису уврстили на албум прије 40 година, а то је насловна пјесма у даб верзији. Дакле, без вокала, са пуно јеке. О томе сам причао с Дарком па смо се обојица сложили да би то било згодно снимити - рекао је Сахер.

Његов музички партнер у доба “Хаустора”, вокал и текстописац Дарко Рундек, додатно објашњава изазове окупљања групе.

- До окупљања дошло је постепено, а изазов је био да од старе даб пјесме која је мало досадна, направимо нешто интересантније. Ја немам неке далекосежне амбиције у овом окупљању. Првенствено би ми значило да пјесма “Трећи свијет” дође до људи, а с њом и цијели албум. Сарадња у студију је била весела и инспиративна па ако се појаве неке нове идеје или пјесме на којима бисмо се у том духу пожељели поиграти заједно, тим боље, а куда би даље с тим, о том потом - рекао је Рундек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана