Originalna postava “Haustora” ponovo zajedno u studiju: “Treći svijet” dobio novu verziju

B. P.
Originalna postava “Haustora” ponovo zajedno u studiju: “Treći svijet” dobio novu verziju

ZAGREB - Slavna novotalasna grupa “Haustor” objavila je vinilno reizdanje slavnog albuma “Treći svijet”, a originalna postava grupe, koja je snimila pomenutu ploču 1984. godine, okupila se u studiju na snimanju nove, dab verzije naslovne pjesme.

Gotovo četrdeset godina nakon objave “Trećeg svijeta” članovi grupe “Haustor” okupili su se da bi nadosnimili novu verziju pjesme. Naime, nedovršena dab matrica “Trećeg svijeta” postojala je još od vremena originalnog snimanja u splitskom studiju “Tetrapak” u jesen 1983. godine, pod producentskim vođstvom Željka Brodarića-Jape.

No, sada su Darko Rundek, Srđan Saher, Srđan Gulić-Gul, Zoran Zajec-Zeks i Damir Prica-Kapri odlučili da je dorade, a ujedno i provjere kako međusobno funkcionišu za eventualni novi studijski projekat. Članovi benda okupili su se dva dana sa ton majstorom i snimateljem Svenom Pavlovićem, kako bi dosnimili materijali za pjesmu “Treći svijet dab 2022”, koja će se pojaviti kao prateći singl vinilnog reizdanja albuma . Koautori pjesme Saher i Rundek objašnjavaju otkud inicijalna ideja za okupljanje benda.

- U jednom trenutku su u diskografskoj kući “Kroacija rekords” odlučili da objave reizdanje vinila “Trećeg svijeta” pa sam se sjetio da na masteru postoji verzija koju oni nisu uvrstili na album prije 40 godina, a to je naslovna pjesma u dab verziji. Dakle, bez vokala, sa puno jeke. O tome sam pričao s Darkom pa smo se obojica složili da bi to bilo zgodno snimiti - rekao je Saher.

Njegov muzički partner u doba “Haustora”, vokal i tekstopisac Darko Rundek, dodatno objašnjava izazove okupljanja grupe.

- Do okupljanja došlo je postepeno, a izazov je bio da od stare dab pjesme koja je malo dosadna, napravimo nešto interesantnije. Ja nemam neke dalekosežne ambicije u ovom okupljanju. Prvenstveno bi mi značilo da pjesma “Treći svijet” dođe do ljudi, a s njom i cijeli album. Saradnja u studiju je bila vesela i inspirativna pa ako se pojave neke nove ideje ili pjesme na kojima bismo se u tom duhu poželjeli poigrati zajedno, tim bolje, a kuda bi dalje s tim, o tom potom - rekao je Rundek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana