"OMG" Младена Мачара је реквијем за "климаче главом" VIDEO

Г.С.
"OMG" Младена Мачара је реквијем за "климаче главом" VIDEO

Соколачки кантаутор Младен Мачар објавио је нови сингл назива "OMG", а ријеч је о социјалној нумери која говори о друштву и положају човјека као јединке у њему.

Намјера пјесме "OMG" (или "Oh my God ") је да разоткрије чињеницу да живимо у времену у којем је и прије било каквог догађаја, изражена спремност неправде да суди правди, а лаж истини, да је све теже остати неинфициран разним девијантним појавама у друштву, и одржати вјеру и наду у исправност стварних вриједности.

- У пјесми се посебно истиче спремност већине да се сваки исправан покушај омаловажи, исмије и извргне руглу. Руглу од стране већине чија је животна суштина осуда управо оних који их својом појавом подсјећају на поменуте, праве вриједности, а које исти не посједују, јер су као већина, нажалост, свјесно или потпуно несвјесно у служби "климача главом", спремни да на први знак поменуте појаве, а као врхунац свог усхићења и животне сврхе, чак и аплаудирају неправди и лажи, сматрајући искључивом привилегијом то своје саучеснишво – наводи Мачар.

Аутор указује на ову заблуду, користећи пјесничку метафору неправде и лажи, као замишљеног "стрељачког вода" у служби извршења јавне пресуде, одузимања чак и права на живот једном Човјеку са великим "Ч", али прије свега и суштинског права да било шта каже, па макар и у своју одбрану.

- Због такве девијантне стварности пјесма, у ствари, "никад неће бити ни испјевана", јер ће као још једна доживљена представа у низу, након само једног "климања главом", као ледено хладног сигнала том "стрељачком воду", на крају остати само аплауз да свједочи о колективној свјести нашег друштва – појашњава Мачар.

И пратећи спот носи симболику, па се свјесном несинхронизацијом аудио и видео елемената, подудара са искривљеним вриједностима у друштву, лажи и превари, у којој већина учествује својом већ увјежбаном личном глумом.

Поред Мачара, који је био задужен за текстове, музику, бас гитару и тарабуку, ту је и Филип Миовчић, који је свирао клавијатуре и програмирао удараљке те потписује аранжман, микс и мастеринг пјесме "OMG".

Аутор видео-спота Ален Алић визуелну поруку представља кроз метафору у којој исти тај Човјек чак ни не носи "главу у торби", него му је сада други носе. Они, који је из те исте торбе ваде по потреби, само онда када њима одговара, да искрено уживају у тој својој личној моћи, представљајући Човјека наивним, док исмијавају сваку његову изговорену ријеч. У споту се, за бубњевима, појављује и познати сарајевски мултимедијални умјетник Берин Тузлић.

Иначе, Мачар се музиком бави искључиво креативно, користећи бас гитару као основу у свом стваралаштву, и то неколико врста бас гитара, комбинујући их са различитим звучним ефектима, на неколико начина, односно техника свирања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана