"OMG" Mladena Mačara je rekvijem za "klimače glavom" VIDEO

G.S.
"OMG" Mladena Mačara je rekvijem za "klimače glavom" VIDEO

Sokolački kantautor Mladen Mačar objavio je novi singl naziva "OMG", a riječ je o socijalnoj numeri koja govori o društvu i položaju čovjeka kao jedinke u njemu.

Namjera pjesme "OMG" (ili "Oh my God ") je da razotkrije činjenicu da živimo u vremenu u kojem je i prije bilo kakvog događaja, izražena spremnost nepravde da sudi pravdi, a laž istini, da je sve teže ostati neinficiran raznim devijantnim pojavama u društvu, i održati vjeru i nadu u ispravnost stvarnih vrijednosti.

- U pjesmi se posebno ističe spremnost većine da se svaki ispravan pokušaj omalovaži, ismije i izvrgne ruglu. Ruglu od strane većine čija je životna suština osuda upravo onih koji ih svojom pojavom podsjećaju na pomenute, prave vrijednosti, a koje isti ne posjeduju, jer su kao većina, nažalost, svjesno ili potpuno nesvjesno u službi "klimača glavom", spremni da na prvi znak pomenute pojave, a kao vrhunac svog ushićenja i životne svrhe, čak i aplaudiraju nepravdi i laži, smatrajući isključivom privilegijom to svoje saučesnišvo – navodi Mačar.

Autor ukazuje na ovu zabludu, koristeći pjesničku metaforu nepravde i laži, kao zamišljenog "streljačkog voda" u službi izvršenja javne presude, oduzimanja čak i prava na život jednom Čovjeku sa velikim "Č", ali prije svega i suštinskog prava da bilo šta kaže, pa makar i u svoju odbranu.

- Zbog takve devijantne stvarnosti pjesma, u stvari, "nikad neće biti ni ispjevana", jer će kao još jedna doživljena predstava u nizu, nakon samo jednog "klimanja glavom", kao ledeno hladnog signala tom "streljačkom vodu", na kraju ostati samo aplauz da svjedoči o kolektivnoj svjesti našeg društva – pojašnjava Mačar.

I prateći spot nosi simboliku, pa se svjesnom nesinhronizacijom audio i video elemenata, podudara sa iskrivljenim vrijednostima u društvu, laži i prevari, u kojoj većina učestvuje svojom već uvježbanom ličnom glumom.

Pored Mačara, koji je bio zadužen za tekstove, muziku, bas gitaru i tarabuku, tu je i Filip Miovčić, koji je svirao klavijature i programirao udaraljke te potpisuje aranžman, miks i mastering pjesme "OMG".

Autor video-spota Alen Alić vizuelnu poruku predstavlja kroz metaforu u kojoj isti taj Čovjek čak ni ne nosi "glavu u torbi", nego mu je sada drugi nose. Oni, koji je iz te iste torbe vade po potrebi, samo onda kada njima odgovara, da iskreno uživaju u toj svojoj ličnoj moći, predstavljajući Čovjeka naivnim, dok ismijavaju svaku njegovu izgovorenu riječ. U spotu se, za bubnjevima, pojavljuje i poznati sarajevski multimedijalni umjetnik Berin Tuzlić.

Inače, Mačar se muzikom bavi isključivo kreativno, koristeći bas gitaru kao osnovu u svom stvaralaštvu, i to nekoliko vrsta bas gitara, kombinujući ih sa različitim zvučnim efektima, na nekoliko načina, odnosno tehnika sviranja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana