Одштета за Вајнстајнове жртве 19 милиона долара

Srna
Одштета за Вајнстајнове жртве 19 милиона долара

ЊУЈОРК - Жене које су биле жртве сексуалних напада и злостављања на радном мјесту од стране осуђеног силоватеља Харвија Вајнстајна добиће укупну одштету од близу 19 милиона долара, објавио је државни тужилац у Њујорку.

 

Исплате, које треба да добију потврду још два суда, резултат су тужбе која је поднесена против некадашњег утицајног филмског продуцента, који тренутно служи казну од 23 године затвора, и његове "Компаније Вајнстајн".

"Харви Вајнстајн и `Компанија Вајнстајн` су изневјерили своје женске раднице. Послије малтретирања, пријетњи, дискриминације и дискриминације засноване на полу, особе које су то преживјеле коначно добијају некакву правду", саопштила је тужилац Летита Џејмс.

У тужби је наведено да је Вајнстајн "захтијевао или приморавао запослене на нежељени сексуални контакт у замјену за наставак радног односа или напредовање у каријери", пренио је АФП.

Адвокат неколико Вајнстајнових жртава критиковао је предложену одштету као "потпуну продају" и напоменуо да, према том споразуму, Вајнстајн "не прихвата никакву одговорност за своја дјела" и не мора да плати ништа својим новцем.

Адвокат је додао да овакво рјешење спречава жртве које се не слажу са одштетом да затраже надокнаду на неке друге начине и да ће се пред судом успротивити споразуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана