Odšteta za Vajnstajnove žrtve 19 miliona dolara

Srna
Odšteta za Vajnstajnove žrtve 19 miliona dolara

NjUJORK - Žene koje su bile žrtve seksualnih napada i zlostavljanja na radnom mjestu od strane osuđenog silovatelja Harvija Vajnstajna dobiće ukupnu odštetu od blizu 19 miliona dolara, objavio je državni tužilac u Njujorku.

 

Isplate, koje treba da dobiju potvrdu još dva suda, rezultat su tužbe koja je podnesena protiv nekadašnjeg uticajnog filmskog producenta, koji trenutno služi kaznu od 23 godine zatvora, i njegove "Kompanije Vajnstajn".

"Harvi Vajnstajn i `Kompanija Vajnstajn` su iznevjerili svoje ženske radnice. Poslije maltretiranja, prijetnji, diskriminacije i diskriminacije zasnovane na polu, osobe koje su to preživjele konačno dobijaju nekakvu pravdu", saopštila je tužilac Letita Džejms.

U tužbi je navedeno da je Vajnstajn "zahtijevao ili primoravao zaposlene na neželjeni seksualni kontakt u zamjenu za nastavak radnog odnosa ili napredovanje u karijeri", prenio je AFP.

Advokat nekoliko Vajnstajnovih žrtava kritikovao je predloženu odštetu kao "potpunu prodaju" i napomenuo da, prema tom sporazumu, Vajnstajn "ne prihvata nikakvu odgovornost za svoja djela" i ne mora da plati ništa svojim novcem.

Advokat je dodao da ovakvo rješenje sprečava žrtve koje se ne slažu sa odštetom da zatraže nadoknadu na neke druge načine i da će se pred sudom usprotiviti sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana