Одлазак пионира британског рока

Г.С.
Одлазак пионира британског рока

Спенсер Дејвис, вођа групе назване његовим именом познате по хитовима "Gimme Come Lovin", "Keep On Running'", "I‘m a Man", преминуо је у 82. години, пренијели су свјетски медији.

Спенсер Дејвис је преминуо у болници током терапије против запаљења плућа, рекао је његов агент Боб Бирк за ББЦ.

- Био је јако добар пријатељ, високо моралан, веома талентован, добродушан, екстремно интелигентан и великодушан човјек - рекао је Бирк.

Спенсер Дејвис, рођен 1939. године у велшком граду Свонси, почео је да свира хармонику и усну хармонику још у дјетињству, да би се касније, привучен ритмом и блузом, преоријентисао на гитару и након првог бенда под називом "Саинтс" у ком је свирао и будући басиста групе "Ролингстонс" Бил Вајман. Године 1963.  основао је групу "Спенсер Дејвис".

У бенд је позвао бубњара Пита Јорка, басисту Муфа Винвуда и његовог тада петнаестогодишњег брата Стива Винвуда.

Први већи успјех постигли су пјесмом "I Can‘t Standing It" која је објављена 1964. године, а потом су као дио "битничке" сцене шездесетих година походили топ-листе пјесмама заснованим на америчком року, соулу, ритму и блузу, попут "Ролингстонса" и бендова "Dave Clark Five" или "The Kinks" у својој раној фази.

У врхове топ листа доспјели су 1965. године сингловима "Keep On Running' и "Somebody Help Me", обрадама јамајчанског музичара Џекија Едвардса.  Композиције "Gimme Come Lovin'" и "I’m A Man" из 1967. године учиниле су их планетарно популарним бендом. С њима су успјели и на америчким топ љествицама, ове пјесме су  биле и њихови посљедњи велики хитови.

Одласком Стива Винвуда у групу "Trafic" 1969. године, група "Спенсер Дејвис" је расформирана и окупљали су се само накратко средином седамдесетих година и почетком новог миленијума.

По распаду бенда, Дејвис се преселио у САД и радећи за етикету "Island Records" помагао је каријере бројних бендова из осамдесетих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана