Odlazak pionira britanskog roka

G.S.
Odlazak pionira britanskog roka

Spenser Dejvis, vođa grupe nazvane njegovim imenom poznate po hitovima "Gimme Come Lovin", "Keep On Running'", "I‘m a Man", preminuo je u 82. godini, prenijeli su svjetski mediji.

Spenser Dejvis je preminuo u bolnici tokom terapije protiv zapaljenja pluća, rekao je njegov agent Bob Birk za BBC.

- Bio je jako dobar prijatelj, visoko moralan, veoma talentovan, dobrodušan, ekstremno inteligentan i velikodušan čovjek - rekao je Birk.

Spenser Dejvis, rođen 1939. godine u velškom gradu Svonsi, počeo je da svira harmoniku i usnu harmoniku još u djetinjstvu, da bi se kasnije, privučen ritmom i bluzom, preorijentisao na gitaru i nakon prvog benda pod nazivom "Saints" u kom je svirao i budući basista grupe "Rolingstons" Bil Vajman. Godine 1963.  osnovao je grupu "Spenser Dejvis".

U bend je pozvao bubnjara Pita Jorka, basistu Mufa Vinvuda i njegovog tada petnaestogodišnjeg brata Stiva Vinvuda.

Prvi veći uspjeh postigli su pjesmom "I Can‘t Standing It" koja je objavljena 1964. godine, a potom su kao dio "bitničke" scene šezdesetih godina pohodili top-liste pjesmama zasnovanim na američkom roku, soulu, ritmu i bluzu, poput "Rolingstonsa" i bendova "Dave Clark Five" ili "The Kinks" u svojoj ranoj fazi.

U vrhove top lista dospjeli su 1965. godine singlovima "Keep On Running' i "Somebody Help Me", obradama jamajčanskog muzičara Džekija Edvardsa.  Kompozicije "Gimme Come Lovin'" i "I’m A Man" iz 1967. godine učinile su ih planetarno popularnim bendom. S njima su uspjeli i na američkim top ljestvicama, ove pjesme su  bile i njihovi posljednji veliki hitovi.

Odlaskom Stiva Vinvuda u grupu "Trafic" 1969. godine, grupa "Spenser Dejvis" je rasformirana i okupljali su se samo nakratko sredinom sedamdesetih godina i početkom novog milenijuma.

Po raspadu benda, Dejvis se preselio u SAD i radeći za etiketu "Island Records" pomagao je karijere brojnih bendova iz osamdesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana