Објављено луксузно реиздање култног албума “The Las Vegas Story”: Прљава и гласна освета губитника

Бранислав Предојевић
Објављено луксузно реиздање култног албума “The Las Vegas Story”: Прљава и гласна освета губитника

ЛОС АНЂЕЛЕС - Специјализовна издавачка кућа “Бликса” објавила је луксузно реиздање албума “The Las Vegas Story” култног америчког састава “The Gun Club” у специјализованом бокс-сет издању.

Предвођени (сада покојним) пјевачем и гитаристом Џефријем Лијем Пирсом, овај састав експлодирао је на музичкој сцени Лос Анђелеса раних осамдесетих жестоком и дивљом мјешавином панк рока и блуза. Након два одлична албума “Fire of Love” и “Miami”, бенд је прошао кроз неколико промјена састава и проширио своју музичку палету како би представио “The Las Vegas Story”, њихов најразноврснији музички пројекат до тада.

Оригинално објављен за издавачку кућу Криса Стејна, гитаристе састава “Blondie”, албум је у доба изласка дочекан лошим критикама, те прошао прилично незапажено код публике, што је уз очајан маркетинг издавача и буран живот Пирса испуњен наркотицима и алкохолом убрзо довело до првог распада бенда. Ипак, временом је албум стекао култни статус, уз огроман утицај на нове генерације музичара, а међу његовим обожаваоцима налазе се велика имена попут Марка Ланегана, Ника Кејва, Џона Спенсера и Џека Вајта.

Сада се албум вратио као луксузни делукс бокс-сет пакет, који садржи дигитално ремастеризовану верзију оригиналног албума од 11 пјесама, које је продуцирао Џеф Ајрич.

И винил и CD верзија садрже бонус диск са 10 лајв пјесама снимљених у Њујорку 8. августа 1984. године, сет укључује и DVD ријетких снимака бенда.

Оригинални албум је снимљен у Холивуду у чувеном “Ocean Way” студију, а продуцент Ајрич, који је до тада радио са Ти Боном Бурнетом и бендом “The Plimsouls”, савршено је ухватио сирови звук групе.

Уз Пирса, тадашњу поставу су сачињавали гитариста Кид Конго Пауерс (“The Cramps”, “Bad Seeds”), бубњар Тери Грем и бас гитаристкиња Патриша Морисон (“Sisters Of Mercy”, “The Damend”).

Пјесме су инспирисане јужњачким блузом и кантри звуком западног Тексаса, уоквирене у чврст рок звук који је по ријечима гитаристе Кид Конга Пауерса био савршена рефлексија свог времена.

- Плоча “The Las Vegas Story” снимљена је 1984. године када је Роналд Реган поново изабран за други мандат у Бијелој кући и када су се Олимпијске игре вратиле у Лос Анђелес. Све добре ствари које су нам се допале у Лос Анђелесу током осамдесетих  биле су почишћене. Сва добра панк и рок прљавштина је била почишћена. Албум биљежи осјећај гађења према тој стерилној атмосфери Калифорније 1984. године - рекао је Пауерс.

Култни гитариста додао је и да је све то преточено у одличан албум, који је једнако актуелан и данас.

- Изузетно сам поносан на албум “The Las Vegas Story”. Не само што је означио моје музичко уједињење са Џефријем Лијем Пирсом, који ми је значајан, већ је означио и толико могућности за будућност наших музичких авантура - додао је он у тексту који прати реиздање, чекано дугих 38 година.

Распад

Албум је попраћен краткотрајном турнејом, али се бенд брзо распао због тешке зависности свог лидера и нарушених односа између музичара.

Пирс ускоро издаје соло албум “Wildweed” (1985), али убрзо окупља нову поставу групе, а до његове трагичне смрти од можданог удара 25. марта 1996. године изашла су четири одлична албума под именом “The Gun Club”. Њихова дискографија је у великој мјери најавила експлозију алт-кантрија и гаражног рока у новом миленијуму, уз огроман музички и поетски утицај на водећа имена тих жанрова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана