Objavljeno luksuzno reizdanje kultnog albuma “The Las Vegas Story”: Prljava i glasna osveta gubitnika

Branislav Predojević
Objavljeno luksuzno reizdanje kultnog albuma “The Las Vegas Story”: Prljava i glasna osveta gubitnika

LOS ANĐELES - Specijalizovna izdavačka kuća “Bliksa” objavila je luksuzno reizdanje albuma “The Las Vegas Story” kultnog američkog sastava “The Gun Club” u specijalizovanom boks-set izdanju.

Predvođeni (sada pokojnim) pjevačem i gitaristom Džefrijem Lijem Pirsom, ovaj sastav eksplodirao je na muzičkoj sceni Los Anđelesa ranih osamdesetih žestokom i divljom mješavinom pank roka i bluza. Nakon dva odlična albuma “Fire of Love” i “Miami”, bend je prošao kroz nekoliko promjena sastava i proširio svoju muzičku paletu kako bi predstavio “The Las Vegas Story”, njihov najraznovrsniji muzički projekat do tada.

Originalno objavljen za izdavačku kuću Krisa Stejna, gitariste sastava “Blondie”, album je u doba izlaska dočekan lošim kritikama, te prošao prilično nezapaženo kod publike, što je uz očajan marketing izdavača i buran život Pirsa ispunjen narkoticima i alkoholom ubrzo dovelo do prvog raspada benda. Ipak, vremenom je album stekao kultni status, uz ogroman uticaj na nove generacije muzičara, a među njegovim obožavaocima nalaze se velika imena poput Marka Lanegana, Nika Kejva, Džona Spensera i Džeka Vajta.

Sada se album vratio kao luksuzni deluks boks-set paket, koji sadrži digitalno remasterizovanu verziju originalnog albuma od 11 pjesama, koje je producirao Džef Ajrič.

I vinil i CD verzija sadrže bonus disk sa 10 lajv pjesama snimljenih u Njujorku 8. avgusta 1984. godine, set uključuje i DVD rijetkih snimaka benda.

Originalni album je snimljen u Holivudu u čuvenom “Ocean Way” studiju, a producent Ajrič, koji je do tada radio sa Ti Bonom Burnetom i bendom “The Plimsouls”, savršeno je uhvatio sirovi zvuk grupe.

Uz Pirsa, tadašnju postavu su sačinjavali gitarista Kid Kongo Pauers (“The Cramps”, “Bad Seeds”), bubnjar Teri Grem i bas gitaristkinja Patriša Morison (“Sisters Of Mercy”, “The Damend”).

Pjesme su inspirisane južnjačkim bluzom i kantri zvukom zapadnog Teksasa, uokvirene u čvrst rok zvuk koji je po riječima gitariste Kid Konga Pauersa bio savršena refleksija svog vremena.

- Ploča “The Las Vegas Story” snimljena je 1984. godine kada je Ronald Regan ponovo izabran za drugi mandat u Bijeloj kući i kada su se Olimpijske igre vratile u Los Anđeles. Sve dobre stvari koje su nam se dopale u Los Anđelesu tokom osamdesetih  bile su počišćene. Sva dobra pank i rok prljavština je bila počišćena. Album bilježi osjećaj gađenja prema toj sterilnoj atmosferi Kalifornije 1984. godine - rekao je Pauers.

Kultni gitarista dodao je i da je sve to pretočeno u odličan album, koji je jednako aktuelan i danas.

- Izuzetno sam ponosan na album “The Las Vegas Story”. Ne samo što je označio moje muzičko ujedinjenje sa Džefrijem Lijem Pirsom, koji mi je značajan, već je označio i toliko mogućnosti za budućnost naših muzičkih avantura - dodao je on u tekstu koji prati reizdanje, čekano dugih 38 godina.

Raspad

Album je popraćen kratkotrajnom turnejom, ali se bend brzo raspao zbog teške zavisnosti svog lidera i narušenih odnosa između muzičara.

Pirs uskoro izdaje solo album “Wildweed” (1985), ali ubrzo okuplja novu postavu grupe, a do njegove tragične smrti od moždanog udara 25. marta 1996. godine izašla su četiri odlična albuma pod imenom “The Gun Club”. Njihova diskografija je u velikoj mjeri najavila eksploziju alt-kantrija i garažnog roka u novom milenijumu, uz ogroman muzički i poetski uticaj na vodeća imena tih žanrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana