Нови живот рок класика: Винилно реиздање албума “Као какао” македонске групе “Леб и сол”

Бранислав Предојевић
Нови живот рок класика: Винилно реиздање албума “Као какао” македонске групе “Леб и сол”

СКОПЉЕ - Поводом 36 година од објаве култног албума “Као какао”, славне македонске групе “Леб и сол”, издавачка кућа “Југотон/Кроација рекордс” представила је луксузно винилно реиздање овог класика домаћег рокенрола.

СКОПЉЕ - Поводом 36 година од објаве култног албума “Као какао”, славне македонске групе “Леб и сол”, издавачка кућа “Југотон/Кроација рекордс” представила је луксузно винилно реиздање овог класика домаћег рокенрола.

Албум из 1987. године поновно ће бити доступан у физичком облику на 180-грамском винилу резаном у пола брзине у “Ејби Роад” студију у Лондону. Осим мастеринга који је радио Мајлс Шоелс, издање укључује богату књижицу са фотографијама Георгија Христовског, архивским фотографијама издавача, те попратним текстовима.

Иако је објављен током 1987. године, бенд је са идејама за нови студијски албум почео експериментисати коју годину раније. Након албума “Калабалак” (1983) и “Тангента” (1984), објављених за “Југотон”, услиједио је “Звучни зид” (1986), албум с пјесмама које су се у међувремену намјенски радиле за позориште, филм и телевизијске серије.

Сама група, која је тада радила у саставу: Влатко Стефановски (вокал, гитара), Бодан Арсовски (бас гитара) и повратник у редове групе Гарабет Тавитјан (бубњеви), у том периоду пролазила је кроз кризни период уз наглашене креативне разлике између чланова бенда, а евентуални неуспјех планираног студијског издања сигурно би означио распад још једног домаћег рок гиганта.

Бенд је одлучио да промијени звук, до тада базиран углавном на инструменталним етно-џез рок нумерама, те да сними албум са пјесмама које све имају текстове и вокале, а по Влатковим ријечима из тога времена, досадило им је да свирају као тројка и жељели су богатији звук усмјерен према модерним рок стилу.

Како би максимално појачао комерцијални потенцијал новог материјала, бенд одлучује да позове младог, виртуозног клавијатуристу Кирила Џајковског који постаје стални члан, а осим њега снимању се придружују саксофониста Гоце Мицанов, пјевачице Беби Дол и Ана Костовска, гајдаш Рони Ватен те перкусионист Мишко Михајловски. Читав материјал снимљен је у чувеном студију “М-2 Радија” и телевизије Скопје, гдје је, између осталих, снимала и група “Бијело дугме”.

Албум је избацио велике хитове “Скопје”, “Као какао”, “Мамурни људи” и “Чувам ноћ од будних” те оживио каријеру бенда у великом стилу широм бивше Југославије.

Албум “Као какао” идејно и звучно звучи свјеже, а чак је и за данашње продукцијске стандарде изванредно снимљен албум. Овим издањем бенд је осигурао статус једног од највећих састава у историји рок музике региона доказавши да уз свирачку виртуозност имају и таленат за комерцијални успјех.

Гости

Дизајн албума радио је чувени бубњар и сликар Иван Пико Станчић, док је фотографија са предње стране репродукција дјела француског сликара Пола Гогена. Текст за пјесму “Фемме Фатале” написао је Арсен Дедић, док је дио текстова писао Влатков брат, чувени македонски писац и драматург Горан Стефановски. Продукцију албума одрадили су Влатко Стефановски, Бодан Арсовски и Братислав Зафировски, док су аранжмани дјело комплетне групе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана