Novi život rok klasika: Vinilno reizdanje albuma “Kao kakao” makedonske grupe “Leb i sol”

Branislav Predojević
Novi život rok klasika: Vinilno reizdanje albuma “Kao kakao” makedonske grupe “Leb i sol”

SKOPLjE - Povodom 36 godina od objave kultnog albuma “Kao kakao”, slavne makedonske grupe “Leb i sol”, izdavačka kuća “Jugoton/Kroacija rekords” predstavila je luksuzno vinilno reizdanje ovog klasika domaćeg rokenrola.

SKOPLjE - Povodom 36 godina od objave kultnog albuma “Kao kakao”, slavne makedonske grupe “Leb i sol”, izdavačka kuća “Jugoton/Kroacija rekords” predstavila je luksuzno vinilno reizdanje ovog klasika domaćeg rokenrola.

Album iz 1987. godine ponovno će biti dostupan u fizičkom obliku na 180-gramskom vinilu rezanom u pola brzine u “Ejbi Road” studiju u Londonu. Osim masteringa koji je radio Majls Šoels, izdanje uključuje bogatu knjižicu sa fotografijama Georgija Hristovskog, arhivskim fotografijama izdavača, te popratnim tekstovima.

Iako je objavljen tokom 1987. godine, bend je sa idejama za novi studijski album počeo eksperimentisati koju godinu ranije. Nakon albuma “Kalabalak” (1983) i “Tangenta” (1984), objavljenih za “Jugoton”, uslijedio je “Zvučni zid” (1986), album s pjesmama koje su se u međuvremenu namjenski radile za pozorište, film i televizijske serije.

Sama grupa, koja je tada radila u sastavu: Vlatko Stefanovski (vokal, gitara), Bodan Arsovski (bas gitara) i povratnik u redove grupe Garabet Tavitjan (bubnjevi), u tom periodu prolazila je kroz krizni period uz naglašene kreativne razlike između članova benda, a eventualni neuspjeh planiranog studijskog izdanja sigurno bi označio raspad još jednog domaćeg rok giganta.

Bend je odlučio da promijeni zvuk, do tada baziran uglavnom na instrumentalnim etno-džez rok numerama, te da snimi album sa pjesmama koje sve imaju tekstove i vokale, a po Vlatkovim riječima iz toga vremena, dosadilo im je da sviraju kao trojka i željeli su bogatiji zvuk usmjeren prema modernim rok stilu.

Kako bi maksimalno pojačao komercijalni potencijal novog materijala, bend odlučuje da pozove mladog, virtuoznog klavijaturistu Kirila Džajkovskog koji postaje stalni član, a osim njega snimanju se pridružuju saksofonista Goce Micanov, pjevačice Bebi Dol i Ana Kostovska, gajdaš Roni Vaten te perkusionist Miško Mihajlovski. Čitav materijal snimljen je u čuvenom studiju “M-2 Radija” i televizije Skopje, gdje je, između ostalih, snimala i grupa “Bijelo dugme”.

Album je izbacio velike hitove “Skopje”, “Kao kakao”, “Mamurni ljudi” i “Čuvam noć od budnih” te oživio karijeru benda u velikom stilu širom bivše Jugoslavije.

Album “Kao kakao” idejno i zvučno zvuči svježe, a čak je i za današnje produkcijske standarde izvanredno snimljen album. Ovim izdanjem bend je osigurao status jednog od najvećih sastava u istoriji rok muzike regiona dokazavši da uz sviračku virtuoznost imaju i talenat za komercijalni uspjeh.

Gosti

Dizajn albuma radio je čuveni bubnjar i slikar Ivan Piko Stančić, dok je fotografija sa prednje strane reprodukcija djela francuskog slikara Pola Gogena. Tekst za pjesmu “Femme Fatale” napisao je Arsen Dedić, dok je dio tekstova pisao Vlatkov brat, čuveni makedonski pisac i dramaturg Goran Stefanovski. Produkciju albuma odradili su Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski i Bratislav Zafirovski, dok su aranžmani djelo kompletne grupe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana