Нови талас испричан у фотографијама

Г.С.
Нови талас испричан у фотографијама

“Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” назив је изложбе фотографија посвећене стварању новог таласа, а чији аутори су Зорица Којић и Драган Амброзић.

Ова поставка биће посјетиоцима доступна од четвртка, у Уметничком павиљону “Цвијета Зузорић” у Београду. Изложба ће бити отворена у 18 часова, уз бенд “Шајзербитерлемон”, који ће наступити на отварању.

На албуму “Пакет аранжман” у фебруару 1981. године први пут заједно су се представиле тада најталентованије нове београдске групе: “Шарло акробата”, “Идоли” и “Електрични оргазам”, свака са по неколико пјесама, од којих су скоро све одмах постале класици, подсјећају аутори изложбе, наводећи да је у питању био до тада “најрадикалнији манифест нове естетике унутар југословенског рокенрола”.

- Песме “Шарла”, “Идола” и “Оргазма”, њихов наступ и став, били су толико оригинални да се ово издање и данас сматра прекретницом у југословенској популарној музици и једном од најутицајнијих плоча у нашој рок историји. “Пакет аранжман” био је, наиме, први пример како се код нас може бити аутентичан и свој у рокенролу, не копирајући никог из света и изводећи песме на нашем језику. Овај албум био је тако предводник најчувеније генерације београдских “новоталасних” бендова, али и целе једне културне револуције која је почетком осамдесетих заувек променила друштвена схватања у тадашњој СФРЈ, јер смо управо захваљујући овом покрету коначно ухватили корак са светом, бар кад је у питању поп култура - сагласни су аутори изложбе.

Изложба “Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)” први пут на једном мјесту представља антологијске снимке четири наша угледна фотографа, који су током 1980. и 1981. пратили развој ове сцене - Горанке Матић, Горана Војводе, Брајана Бранислава Рашића и Бранка Гаврића, аутора омота за компилацију “Пакет аранжман”.

- Њихове фотографије нас без сувишне носталгије уводе у атмосферу пре и после снимања овог албума, враћајући нас, кроз призоре са улица и из концертних простора, слободарском београдском духу оног доба и његовим главним музичким херојима, тада храбрим двадесетогодишњацима пуним планова - објашњавају они.

Посјетиоци ће поставку моћи да погледају током априла и маја на Калемегдану, на платоу испред Уметничког павиљона “Цвијета Зузорић”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана