Novi talas ispričan u fotografijama

G.S.
Novi talas ispričan u fotografijama

“Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” naziv je izložbe fotografija posvećene stvaranju novog talasa, a čiji autori su Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Ova postavka biće posjetiocima dostupna od četvrtka, u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu. Izložba će biti otvorena u 18 časova, uz bend “Šajzerbiterlemon”, koji će nastupiti na otvaranju.

Na albumu “Paket aranžman” u februaru 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentovanije nove beogradske grupe: “Šarlo akrobata”, “Idoli” i “Električni orgazam”, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve odmah postale klasici, podsjećaju autori izložbe, navodeći da je u pitanju bio do tada “najradikalniji manifest nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola”.

- Pesme “Šarla”, “Idola” i “Orgazma”, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji. “Paket aranžman” bio je, naime, prvi primer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih “novotalasnih” bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom osamdesetih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura - saglasni su autori izložbe.

Izložba “Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)” prvi put na jednom mjestu predstavlja antologijske snimke četiri naša ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. pratili razvoj ove scene - Goranke Matić, Gorana Vojvode, Brajana Branislava Rašića i Branka Gavrića, autora omota za kompilaciju “Paket aranžman”.

- Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova - objašnjavaju oni.

Posjetioci će postavku moći da pogledaju tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana