“Нетфликсова” серија “Ово је пљачка” подсјећање на једну од највећих крађа слика у историји

Г.С.
“Нетфликсова” серија “Ово је пљачка” подсјећање на једну од највећих крађа слика у историји

Прије 31 годину, у марту 1990. године, у бостонски музеј “Изабела Стјуарт Гарднер” ушла су двојица мушкараца обучена у полицијске униформе и однијела ремек дјела вриједна више од 550 милиона долара.

Они су тада однијели укупно 13 слика, међу којима и дјела Рембранта, Вермера и Манеа, а ни три деценије касније ови драгуљи ликовне умјетности нису пронађени. Ова, никад расвијетљена и једна од највећих пљачки умјетнина у Сједињеним Америчким Државама, тема је нове “Нетфликсове” документарне серије “Ово је пљачка: Највећа крађа уметнина икад”, састављене из четири епизоде, које су све прије неколико дана емитоване на овој платформи, а која је изазвала бројне позитивне коментаре и критике широм свијета.

- Ово је био рјешив случај - рекао је режисер серије Колин Барникл.

Он је заједно са својим братом Ником, који је извршни продуцент, седам година истраживао упад у музеј и спектакуларну крађу, о којој се већ деценијама пише и прича.

- Требало нам је дуго да окончамо овај пројекат, јер смо размотрили сваку могућу теорију, од оних потпуно сулудих до сасвим реалних, како бисмо дошли до тога шта је било најближе истини - навео је он.

Међу украденим умјетнинама нашла се Рембрантова слика “Олуја на Галилејском мору”, једини “морски пејзаж” овог умјетника и “Дама и господин у црном” затим пет скица Едгара Деге, Манеов “Мали портрет човјека” и најскупља слика од свих - Вермеров “Концерт” (чија вриједност се процјењује на 250 милиона долара).

“Нетфликсов” серијал од четири епизоде нуди гледаоцима да први пут виде фотографије са мјеста злочина, али и да виде лице Бобија Гуарентеа, једне од кључних фигура бостонског подземља, за кога се сумња да је био укључен у пљачку.

- Чак ни ФБИ није имао фотографију Гуарентеа, а дошли смо до ње преко једног од чланова његове породице који је био вољан да нам помогне, иако никада прије тога није чуо да је његов рођак имао икакве везе са крађом у Гарднеру  - казао је Барникл, који је истакао да није превише оптимистичан што се евентуалног проналажења и враћања слика тиче.

Емитоване епизоде носе називе “They Looked Like Cops”, “Vipers in the Grass”, “We've Seen It” и “$10 Million Reward”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана