“Netfliksova” serija “Ovo je pljačka” podsjećanje na jednu od najvećih krađa slika u istoriji

G.S.
“Netfliksova” serija “Ovo je pljačka” podsjećanje na jednu od najvećih krađa slika u istoriji

Prije 31 godinu, u martu 1990. godine, u bostonski muzej “Izabela Stjuart Gardner” ušla su dvojica muškaraca obučena u policijske uniforme i odnijela remek djela vrijedna više od 550 miliona dolara.

Oni su tada odnijeli ukupno 13 slika, među kojima i djela Rembranta, Vermera i Manea, a ni tri decenije kasnije ovi dragulji likovne umjetnosti nisu pronađeni. Ova, nikad rasvijetljena i jedna od najvećih pljački umjetnina u Sjedinjenim Američkim Državama, tema je nove “Netfliksove” dokumentarne serije “Ovo je pljačka: Najveća krađa umetnina ikad”, sastavljene iz četiri epizode, koje su sve prije nekoliko dana emitovane na ovoj platformi, a koja je izazvala brojne pozitivne komentare i kritike širom svijeta.

- Ovo je bio rješiv slučaj - rekao je režiser serije Kolin Barnikl.

On je zajedno sa svojim bratom Nikom, koji je izvršni producent, sedam godina istraživao upad u muzej i spektakularnu krađu, o kojoj se već decenijama piše i priča.

- Trebalo nam je dugo da okončamo ovaj projekat, jer smo razmotrili svaku moguću teoriju, od onih potpuno suludih do sasvim realnih, kako bismo došli do toga šta je bilo najbliže istini - naveo je on.

Među ukradenim umjetninama našla se Rembrantova slika “Oluja na Galilejskom moru”, jedini “morski pejzaž” ovog umjetnika i “Dama i gospodin u crnom” zatim pet skica Edgara Dege, Maneov “Mali portret čovjeka” i najskuplja slika od svih - Vermerov “Koncert” (čija vrijednost se procjenjuje na 250 miliona dolara).

“Netfliksov” serijal od četiri epizode nudi gledaocima da prvi put vide fotografije sa mjesta zločina, ali i da vide lice Bobija Guarentea, jedne od ključnih figura bostonskog podzemlja, za koga se sumnja da je bio uključen u pljačku.

- Čak ni FBI nije imao fotografiju Guarentea, a došli smo do nje preko jednog od članova njegove porodice koji je bio voljan da nam pomogne, iako nikada prije toga nije čuo da je njegov rođak imao ikakve veze sa krađom u Gardneru  - kazao je Barnikl, koji je istakao da nije previše optimističan što se eventualnog pronalaženja i vraćanja slika tiče.

Emitovane epizode nose nazive “They Looked Like Cops”, “Vipers in the Grass”, “We've Seen It” i “$10 Million Reward”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana