Неки Ex Yu бендови популарни су данас као и прије 40 година VIDEO

Г.С.
Неки Ex Yu бендови популарни су данас као и прије 40 година VIDEO

Интернетом кружи исјечак из новина из 1981. године, гдје је наведено које су рок групе биле најуспјешније у том периоду. Прво мјесто на листи тада је заузео Аеродром, а пратили су га сјајни бендови који су популарни и данас.

Група Аеродром, која је формирана 1978. године, већ 1981. године била је најпопуларнија на простору бивше Југославије. Тада су објавили "Кад мисли ми врлудају" и "Танго Банго", а публику су освојиле пјесме "Стави праву ствар", "Добро се забављај" и "Твоје лице", које су одмах након објаве постале велики хитови.

На другом мјесту је Азра, а слиједе их Рибља чорба, Филм и Бијело дугме. Баш као и Аеродром, и ова четири бенда су настала током седамдесетих година те су музиком врло брзо освојили срца публике широм бивше Југославије.

Бендови Атомско склониште, Рок-машина, Идоли, Хаустор и Смак поредани су (овим редослиједом) од 6. до 10. позиције на листи најуспјешнијих група у 1981. години.

Посљедњих неколико позиција заузели су Парни ваљак, Прљаво казалиште, Дивље јагоде и Генерација 5. Неколико ових бендова дјелује и данас, додуше у нешто другачијем саставу него што је то био случај седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека.

Док се присјећамо најпопуларнијих група 1981. године, предлажемо неколико најбољих пјесама које су настале у другој половини прошлог вијека.

Неки од ових бендова нису на листи најпопуларнијих из '81., али су дефинитивно обиљежили врло важан период наших живота: ЕКВ "Пар година за нас" и "Ти си сав мој бол", Шарло акробата "Она се буди", "1.000 година" Партибрејкерси, Рани Мраз и "Прича о Васи Ладачком". Индекси и "Бацила је све низ ријеку" те "Небо" Електричног оргазма.

Неки од бендова који су и данас популарни међу свим генерацијама су и: Плави оркестар, Ђаволи, Психомодо Поп, Денис и Денис, Xenia, Дисциплина Кичме, Ева Браун, Смак, Видеосеџ, Леб и Сол, Бајага и Инструктори, Забрањено пушење... преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана