Neki Ex Yu bendovi popularni su danas kao i prije 40 godina VIDEO

G.S.
Neki Ex Yu bendovi popularni su danas kao i prije 40 godina VIDEO

Internetom kruži isječak iz novina iz 1981. godine, gdje je navedeno koje su rok grupe bile najuspješnije u tom periodu. Prvo mjesto na listi tada je zauzeo Aerodrom, a pratili su ga sjajni bendovi koji su popularni i danas.

Grupa Aerodrom, koja je formirana 1978. godine, već 1981. godine bila je najpopularnija na prostoru bivše Jugoslavije. Tada su objavili "Kad misli mi vrludaju" i "Tango Bango", a publiku su osvojile pjesme "Stavi pravu stvar", "Dobro se zabavljaj" i "Tvoje lice", koje su odmah nakon objave postale veliki hitovi.

Na drugom mjestu je Azra, a slijede ih Riblja čorba, Film i Bijelo dugme. Baš kao i Aerodrom, i ova četiri benda su nastala tokom sedamdesetih godina te su muzikom vrlo brzo osvojili srca publike širom bivše Jugoslavije.

Bendovi Atomsko sklonište, Rok-mašina, Idoli, Haustor i Smak poredani su (ovim redoslijedom) od 6. do 10. pozicije na listi najuspješnijih grupa u 1981. godini.

Posljednjih nekoliko pozicija zauzeli su Parni valjak, Prljavo kazalište, Divlje jagode i Generacija 5. Nekoliko ovih bendova djeluje i danas, doduše u nešto drugačijem sastavu nego što je to bio slučaj sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Dok se prisjećamo najpopularnijih grupa 1981. godine, predlažemo nekoliko najboljih pjesama koje su nastale u drugoj polovini prošlog vijeka.

Neki od ovih bendova nisu na listi najpopularnijih iz '81., ali su definitivno obilježili vrlo važan period naših života: EKV "Par godina za nas" i "Ti si sav moj bol", Šarlo akrobata "Ona se budi", "1.000 godina" Partibrejkersi, Rani Mraz i "Priča o Vasi Ladačkom". Indeksi i "Bacila je sve niz rijeku" te "Nebo" Električnog orgazma.

Neki od bendova koji su i danas popularni među svim generacijama su i: Plavi orkestar, Đavoli, Psihomodo Pop, Denis i Denis, Xenia, Disciplina Kičme, Eva Braun, Smak, Videosedž, Leb i Sol, Bajaga i Instruktori, Zabranjeno pušenje... prenosi klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana