Настављено снимање остварења “Буди Бог с нама”: Судбина пионира филмске критике

Г.С.
Настављено снимање остварења “Буди Бог с нама”: Судбина пионира филмске критике

Након паузе узроковане пандемијом вируса корона прослављени режисер Слободан Шијан наставио је снимање новог филма “Буди Бог с нама” у којем главног лика, заборављеног пионира филмске критике Бошка Токина, игра Милош Биковић.

Токин је имао готово филмски живот. Био је авангардни умјетник, активан на српској културној сцени, пријатељ Милоша Црњанског, Саве Шумановића, Станислава Винавера, добровољац у Првом свјетском рату, аутор романа “Теразије”, у којем је исписивао хронику бурног успона грађанске класе, и човјек који је популарисао филм и био први филмски аутор који је завршио у затвору послије Другог свјетског рата.

- Сам филм није некаква историјски поткована биографија одређеног уметника, већ је више фантазија о судбини интелектуалца у променљивим временима - рекао је Шијан.

У његовом стилу “Буди Бог с нама” оживјеће Београд из златног доба двадесетих година 20. вијека, Београд авангарде, регетајма, џеза, аутомобилизма и Београд називан Паризом на Балкану.

- Неки мој покушај је да кроз све то и неке озбиљне тонове који се надвијају над Бошковом судбином приђем том једном периоду, нарочито 1924. години, ионако доста весело јер је то време младости и покушаја да се измени свет који је тек преживео ужасан рат - додао је Шијан.

Он је филм назвао по Токиновом првом српском авангардном филму “Буди Бог с нама”, који је мистериозно нестао након снимања, а о томе ко стоји иза тога биће више ријечи у самом филму.

- Задатак културе јесте да сачува сећања, јер култура јесте неко сублимисано сећање. Сматрам да је ово важан филм јер ми имамо врло богату традицију и историју, али кинематографија, с обзиром на то да је то врло скуп спорт, не може да испрати нашу историју и наше културно богатство - навео је глумац Милош Биковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана