Nastavljeno snimanje ostvarenja “Budi Bog s nama”: Sudbina pionira filmske kritike

G.S.
Nastavljeno snimanje ostvarenja “Budi Bog s nama”: Sudbina pionira filmske kritike

Nakon pauze uzrokovane pandemijom virusa korona proslavljeni režiser Slobodan Šijan nastavio je snimanje novog filma “Budi Bog s nama” u kojem glavnog lika, zaboravljenog pionira filmske kritike Boška Tokina, igra Miloš Biković.

Tokin je imao gotovo filmski život. Bio je avangardni umjetnik, aktivan na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelj Miloša Crnjanskog, Save Šumanovića, Stanislava Vinavera, dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu, autor romana “Terazije”, u kojem je ispisivao hroniku burnog uspona građanske klase, i čovjek koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji je završio u zatvoru poslije Drugog svjetskog rata.

- Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektualca u promenljivim vremenima - rekao je Šijan.

U njegovom stilu “Budi Bog s nama” oživjeće Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina 20. vijeka, Beograd avangarde, regetajma, džeza, automobilizma i Beograd nazivan Parizom na Balkanu.

- Neki moj pokušaj je da kroz sve to i neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem tom jednom periodu, naročito 1924. godini, ionako dosta veselo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat - dodao je Šijan.

On je film nazvao po Tokinovom prvom srpskom avangardnom filmu “Budi Bog s nama”, koji je misteriozno nestao nakon snimanja, a o tome ko stoji iza toga biće više riječi u samom filmu.

- Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje. Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom na to da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo - naveo je glumac Miloš Biković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana