Највеће неправде у историји додјеле “Оскара”: Велики глумци и режисери остали без признања

Миланка Митрић
Највеће неправде у историји додјеле “Оскара”: Велики глумци и режисери остали без признања

Академија филмских умјетности и наука, овог викенда (с недјеље на понедјељак) по 92. пут ће додијелити “Оскара” на церемонији у Лос Анђелесу. Највише номинација ове године има филм “Џокер” Тода Филипса, чак 11, док ново остварење Мартина Скорсезеа “Ирац” има десет номинација.

Уз “Џокера” и “Ирца” још шест филмова такмичи се у категорији за најбоље остварење у 2019. години. Као најозбиљнији противкандидат “Џокеру” помиње се “1917”, филм британског редитеља Сема Мендеза, који такође има десет номинација. 

У сусрет додјели “Оскара” издвојили смо неколико случајева неправде која је начињена како према појединим глумцима и глумицама, тако и према режисерима и филмовима. 

Питер О' Тул

Један од најбољих глумаца у историји филма Питер О' Тул, глумио је у бројним филмским и телевизијским остварењима, али и у позоришту. За “Оскара” је био номинован чак осам пута, и то у категорији за најбољу мушку улогу. О'Тул је умро 2013. године и у историји “Оскара” остао је запамћен као највећи губитник и глумац према којем је начињена огромна неправда. 
Академија је њему хтјела  да уручи почасног “Оскара” 2002. године, и иако је првобитно одбио, на крају је прихватио то признање, које му је уручила Мерил Стрип. 
 
Алфред Хичкок

Режисер Алфред Хичкок у свијету филма био је и остао један од најважнијих режисера, који је удахнуо нови живот трилерима и хорорима, и преданим радом успио да оствари комерцијални успјех. Његова остварења попут “Вртоглавице”, “Прозора у двориште”, “Психо”, “Прозор у двориште” сврставају се у свјетске филмске класике. Хичкок никада није добио “Оскара”, иако је често био номинован у различитим категоријама. Академија се Хичкоку 1967. године извинила и уручила меморијално признање “Ирвин Г. Талберг”. 

Орсон Велс

Далеке 1942. године, филм “Грађанин Кејн” Орсона Велса имао је девет номинација, а није освојио ниједног “Оскара”. Додуше, освојио је награду за најбољи сценарио, коју је подијелио са Херманом Манкјевичом. Најбољим филмом те године проглашен је “Како је била зелена моја долина”. Академија је Велсу 1970. године уручила почасног “Оскара”, али он се тада није појавио на додјели.

Легенде

Глумци Лорен Бекол, Кери Грант и Роберт Редфорд су филмске легенде, и нека од највећих глумачких имена која никада нису добили “Оскара”, мимо оних почасних. Лорен Бекол била је звијезда златног доба Холивуда, а тек 1996. године добила је прву номинацију, и то за споредну улогу у филму “Огледало има два лица”. Кери Грант је био номинован 1941. и 1944. године, али је касније добио само почасног “Оскара”. Роберт Редфорд добио је “Оскара” за режију филма “Ординарџ Пеопле”, а за глумачку награду био је номинован само једном, за филм “Тхе Стинг” и тако остао без награда за своја глумачка постигнућа.

Велики режисери

Неколико славних режисера у свијету кинематографије, попут Стенлија Кјубрика, Федерика Фелинија, Сиднија Лумеа и Роберта Алтмана током своје каријере, уз огроман допринос филму, никада нису били награђени “Оскаром” онда када су били номиновани за свој рад. Кјубрик је у читавој овој причи остао потпуно изигнорисан од стране Академије. Луме и Алтман су добили почасне “Оскаре” за допринос филму, а Фелини је освојио четири “Оскара” за најбољи страни филм, те почасног “Оскара”.

Страни филмови

Од почетка додјеле “Оскара”, далеке 1929. године, па до данас, Академија никада није награду за најбољи филм дала филму на страном језику. Више пута су без признања остали класици славних режисера попут Акире Куросаве, Ингмара Бергмана, Федерика Фелинија, Михаела Ханекеа, Франсоа Труфоа и Жан-Лика Годара. Ове године, такође, у категорији за најбољи филм номинован је и корејски “Паразит” Бонг Јун Хуа, па ваља видјети да ли ће Академија да прекине ову традицију.


“Шиндлерова листа”

Филм “Шиндлерова листа” Стивена Спилберга имао је 12 номинација на додјели “Оскара” 1994. године. Освојио је признања за најбољи филм, режију, оригиналну музику, најбоље адаптирани сценарио. Но, глумци Рејф Фајнс и Лијам Нисон су тада остали без “Оскара”. Наиме, сви су тада били увјерени да ће Лијам Нисон освојити признање за најбољу мушку улогу, а Рејф Фајнс за најбољу споредну мушку улогу. То се није десило, и те године на изненађење свих, “Оскара” тада добио Том Хенкс, за улогу у филму “Филаделфија”.


Едвард Нортон и Мајкл Китон

Глумац Едвард Нотрон за “Оскара” је био номинован три пута. Једном за споредну улогу (Примал Феар и Бирдман), те за главну у филму “ Америцан Хисторџ Џ”. Мајкл Китон номинован је само једном, и то за улогу у филму “Бирдман”. Ниједан од њих до сада није освојио ниједног “Оскара”, док су у свим случајевима номинација, признања добили глумци за које се није очекивало, попут Кубе Гудинга Џуниора, Џ. К. Симонса и Едија Редмејна.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана