Najveće nepravde u istoriji dodjele “Oskara”: Veliki glumci i režiseri ostali bez priznanja

Milanka Mitrić
Najveće nepravde u istoriji dodjele “Oskara”: Veliki glumci i režiseri ostali bez priznanja

Akademija filmskih umjetnosti i nauka, ovog vikenda (s nedjelje na ponedjeljak) po 92. put će dodijeliti “Oskara” na ceremoniji u Los Anđelesu. Najviše nominacija ove godine ima film “Džoker” Toda Filipsa, čak 11, dok novo ostvarenje Martina Skorsezea “Irac” ima deset nominacija.

Uz “Džokera” i “Irca” još šest filmova takmiči se u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. godini. Kao najozbiljniji protivkandidat “Džokeru” pominje se “1917”, film britanskog reditelja Sema Mendeza, koji takođe ima deset nominacija. 

U susret dodjeli “Oskara” izdvojili smo nekoliko slučajeva nepravde koja je načinjena kako prema pojedinim glumcima i glumicama, tako i prema režiserima i filmovima. 

Piter O' Tul

Jedan od najboljih glumaca u istoriji filma Piter O' Tul, glumio je u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima, ali i u pozorištu. Za “Oskara” je bio nominovan čak osam puta, i to u kategoriji za najbolju mušku ulogu. O'Tul je umro 2013. godine i u istoriji “Oskara” ostao je zapamćen kao najveći gubitnik i glumac prema kojem je načinjena ogromna nepravda. 
Akademija je njemu htjela  da uruči počasnog “Oskara” 2002. godine, i iako je prvobitno odbio, na kraju je prihvatio to priznanje, koje mu je uručila Meril Strip. 
 
Alfred Hičkok

Režiser Alfred Hičkok u svijetu filma bio je i ostao jedan od najvažnijih režisera, koji je udahnuo novi život trilerima i hororima, i predanim radom uspio da ostvari komercijalni uspjeh. Njegova ostvarenja poput “Vrtoglavice”, “Prozora u dvorište”, “Psiho”, “Prozor u dvorište” svrstavaju se u svjetske filmske klasike. Hičkok nikada nije dobio “Oskara”, iako je često bio nominovan u različitim kategorijama. Akademija se Hičkoku 1967. godine izvinila i uručila memorijalno priznanje “Irvin G. Talberg”. 

Orson Vels

Daleke 1942. godine, film “Građanin Kejn” Orsona Velsa imao je devet nominacija, a nije osvojio nijednog “Oskara”. Doduše, osvojio je nagradu za najbolji scenario, koju je podijelio sa Hermanom Mankjevičom. Najboljim filmom te godine proglašen je “Kako je bila zelena moja dolina”. Akademija je Velsu 1970. godine uručila počasnog “Oskara”, ali on se tada nije pojavio na dodjeli.

Legende

Glumci Loren Bekol, Keri Grant i Robert Redford su filmske legende, i neka od najvećih glumačkih imena koja nikada nisu dobili “Oskara”, mimo onih počasnih. Loren Bekol bila je zvijezda zlatnog doba Holivuda, a tek 1996. godine dobila je prvu nominaciju, i to za sporednu ulogu u filmu “Ogledalo ima dva lica”. Keri Grant je bio nominovan 1941. i 1944. godine, ali je kasnije dobio samo počasnog “Oskara”. Robert Redford dobio je “Oskara” za režiju filma “Ordinardž People”, a za glumačku nagradu bio je nominovan samo jednom, za film “The Sting” i tako ostao bez nagrada za svoja glumačka postignuća.

Veliki režiseri

Nekoliko slavnih režisera u svijetu kinematografije, poput Stenlija Kjubrika, Federika Felinija, Sidnija Lumea i Roberta Altmana tokom svoje karijere, uz ogroman doprinos filmu, nikada nisu bili nagrađeni “Oskarom” onda kada su bili nominovani za svoj rad. Kjubrik je u čitavoj ovoj priči ostao potpuno izignorisan od strane Akademije. Lume i Altman su dobili počasne “Oskare” za doprinos filmu, a Felini je osvojio četiri “Oskara” za najbolji strani film, te počasnog “Oskara”.

Strani filmovi

Od početka dodjele “Oskara”, daleke 1929. godine, pa do danas, Akademija nikada nije nagradu za najbolji film dala filmu na stranom jeziku. Više puta su bez priznanja ostali klasici slavnih režisera poput Akire Kurosave, Ingmara Bergmana, Federika Felinija, Mihaela Hanekea, Fransoa Trufoa i Žan-Lika Godara. Ove godine, takođe, u kategoriji za najbolji film nominovan je i korejski “Parazit” Bong Jun Hua, pa valja vidjeti da li će Akademija da prekine ovu tradiciju.


“Šindlerova lista”

Film “Šindlerova lista” Stivena Spilberga imao je 12 nominacija na dodjeli “Oskara” 1994. godine. Osvojio je priznanja za najbolji film, režiju, originalnu muziku, najbolje adaptirani scenario. No, glumci Rejf Fajns i Lijam Nison su tada ostali bez “Oskara”. Naime, svi su tada bili uvjereni da će Lijam Nison osvojiti priznanje za najbolju mušku ulogu, a Rejf Fajns za najbolju sporednu mušku ulogu. To se nije desilo, i te godine na iznenađenje svih, “Oskara” tada dobio Tom Henks, za ulogu u filmu “Filadelfija”.


Edvard Norton i Majkl Kiton

Glumac Edvard Notron za “Oskara” je bio nominovan tri puta. Jednom za sporednu ulogu (Primal Fear i Birdman), te za glavnu u filmu “ American Histordž Dž”. Majkl Kiton nominovan je samo jednom, i to za ulogu u filmu “Birdman”. Nijedan od njih do sada nije osvojio nijednog “Oskara”, dok su u svim slučajevima nominacija, priznanja dobili glumci za koje se nije očekivalo, poput Kube Gudinga Džuniora, Dž. K. Simonsa i Edija Redmejna.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana