На данашњи дан објављен легендарни сингл “That's All Right”: Како је Елвис постао краљ рокенрола

Бранислав Предојевић/агенције
На данашњи дан објављен легендарни сингл “That's All Right”: Како је Елвис постао краљ рокенрола

ЛОС АНЂЕЛЕС – Давне 1954. године, на данашњи дан, сиромашни деветнаестогодишњи возач камиона из Мемфиса Елвис Присли објавио је за “Sun Records”, први сингл “That's All Right” и популарна музика више није била иста.

По легенди до овог историјског момента заслужног за појаву рокенрола стигло се потпуно случајно, чудним сплетом околности. Поменути младић годину дана раније 18. јула 1953. године, у истом студију платио је четири долара како би снимио пјесме “My Happiness” и “That's When Your Heartaches Begin”, као “рођендански поклон” за своју мајку. Мастер траке са тим пјесмама завршиле су у архиви студија, уз опаску Мјурил Кјаскер, секретарице студија: “Добар пјевач балада, на чекању”, гдје је након неких годину на њих налетио власник студија, продуцент и издавач Сем Филипс, који је преслушавао гомилу јефтиних и одбачених трака, тражећи свјежа имена, која би изводила музику познату као ритам и блуз за његову фирму. Када је чуо невјешто урађени снимак, био је фасциниран вокалом непознатог младића и није могао да вјерује да је пронашао оно што је безуспјешно тражио годинама.

- Када бих само пронашао бијелца са звуком и осјећајем црних умјетника, могао бих зарадити милијарде долара - рекао је Филипс тада.

Продуцент је препознао прилику, ступио је у контакт са Елвисом, обезбиједио му пратњу гитаристе Вилфрида Скотија Мура и басисте Била Блека и 5. јула су ушли у студио. Након сати проведених у студију безуспјешно покушавајући да сними пјесму “Without You”, на крају дана, изморен, Елвис је узео гитару и почео да свира нумеру Артура Кредапа “That's All Right”. Пратећи двојац му се придружио, а Мур је касније причао да је тада Филипс промолио главу кроз врата и питао их шта раде. Рекли су како не знају, а онда им је он одговорио да пронађу почетак пјесме и почну изнова.

Сингл је званично објављен 29. јула 1954. године. Три дана касније пјесма је први пут одсвирана на радију у Мемфису, а слушаоци су потом станицу засули телефонским позивима тражећи да је пусте поново. До краја вечери емитована је рекордних 15 пута.

Музички новинар Карл Далас, који је писао за “Мелоди мејкер” током читаве Елвисове каријере, рекао је да је тај сингл открио тајну привлачности краља.

- Елвис је имао нешто што је истовремено јединствено и обично. Стварна особа која мрда куковима и зноји се и то се чуло у овој нумери. Он није био вјештачки производ, као што су то обично све поп звијезде , чак и оне најбоље данас. На површину је избијала његова реалност, његова аутентичност , он је једнако увјерљиво пјевао брзе рок нумере, кантри баладе и госпел химне, а био је човјек од крви и меса. Све се то чуло на овом синглу и чује се и данас - написао је Далас у Елвисовој биографији.

Сљедеће године, када је имао 20 година, захваљујући репутацији овог сингла, потписао је уговор са великом дискографском кућом РЦА, за коју је снимио нумеру “Heartbreak Hotel” и званично почео стварање глобалног мита о краљу рокенрола. Краљевску титулу нико му није успио одузети, укључујући ни њега самог бројним пословним и креативним грешкама те прераном смрћу 16. августа 1977. године.

Имитације

Најбољи епитаф покојном краљу можда је дао пјевач Род Стјуарт, који је поводом његове смрти био децидан о томе шта му се десило када је први пут чуо нумеру “That's All Right”.

- То је осјећај као да је неко пустио струју кроз мене и никад је није искључио. Елвис је био краљ. Људи попут мене, Мика Џегера, Роџера Далтрија, Џона Ленона су слиједили његове кораке и били имитација оригинала - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана