Na današnji dan objavljen legendarni singl “That's All Right”: Kako je Elvis postao kralj rokenrola

Branislav Predojević/agencije
Na današnji dan objavljen legendarni singl “That's All Right”: Kako je Elvis postao kralj rokenrola

LOS ANĐELES – Davne 1954. godine, na današnji dan, siromašni devetnaestogodišnji vozač kamiona iz Memfisa Elvis Prisli objavio je za “Sun Records”, prvi singl “That's All Right” i popularna muzika više nije bila ista.

Po legendi do ovog istorijskog momenta zaslužnog za pojavu rokenrola stiglo se potpuno slučajno, čudnim spletom okolnosti. Pomenuti mladić godinu dana ranije 18. jula 1953. godine, u istom studiju platio je četiri dolara kako bi snimio pjesme “My Happiness” i “That's When Your Heartaches Begin”, kao “rođendanski poklon” za svoju majku. Master trake sa tim pjesmama završile su u arhivi studija, uz opasku Mjuril Kjasker, sekretarice studija: “Dobar pjevač balada, na čekanju”, gdje je nakon nekih godinu na njih naletio vlasnik studija, producent i izdavač Sem Filips, koji je preslušavao gomilu jeftinih i odbačenih traka, tražeći svježa imena, koja bi izvodila muziku poznatu kao ritam i bluz za njegovu firmu. Kada je čuo nevješto urađeni snimak, bio je fasciniran vokalom nepoznatog mladića i nije mogao da vjeruje da je pronašao ono što je bezuspješno tražio godinama.

- Kada bih samo pronašao bijelca sa zvukom i osjećajem crnih umjetnika, mogao bih zaraditi milijarde dolara - rekao je Filips tada.

Producent je prepoznao priliku, stupio je u kontakt sa Elvisom, obezbijedio mu pratnju gitariste Vilfrida Skotija Mura i basiste Bila Bleka i 5. jula su ušli u studio. Nakon sati provedenih u studiju bezuspješno pokušavajući da snimi pjesmu “Without You”, na kraju dana, izmoren, Elvis je uzeo gitaru i počeo da svira numeru Artura Kredapa “That's All Right”. Prateći dvojac mu se pridružio, a Mur je kasnije pričao da je tada Filips promolio glavu kroz vrata i pitao ih šta rade. Rekli su kako ne znaju, a onda im je on odgovorio da pronađu početak pjesme i počnu iznova.

Singl je zvanično objavljen 29. jula 1954. godine. Tri dana kasnije pjesma je prvi put odsvirana na radiju u Memfisu, a slušaoci su potom stanicu zasuli telefonskim pozivima tražeći da je puste ponovo. Do kraja večeri emitovana je rekordnih 15 puta.

Muzički novinar Karl Dalas, koji je pisao za “Melodi mejker” tokom čitave Elvisove karijere, rekao je da je taj singl otkrio tajnu privlačnosti kralja.

- Elvis je imao nešto što je istovremeno jedinstveno i obično. Stvarna osoba koja mrda kukovima i znoji se i to se čulo u ovoj numeri. On nije bio vještački proizvod, kao što su to obično sve pop zvijezde , čak i one najbolje danas. Na površinu je izbijala njegova realnost, njegova autentičnost , on je jednako uvjerljivo pjevao brze rok numere, kantri balade i gospel himne, a bio je čovjek od krvi i mesa. Sve se to čulo na ovom singlu i čuje se i danas - napisao je Dalas u Elvisovoj biografiji.

Sljedeće godine, kada je imao 20 godina, zahvaljujući reputaciji ovog singla, potpisao je ugovor sa velikom diskografskom kućom RCA, za koju je snimio numeru “Heartbreak Hotel” i zvanično počeo stvaranje globalnog mita o kralju rokenrola. Kraljevsku titulu niko mu nije uspio oduzeti, uključujući ni njega samog brojnim poslovnim i kreativnim greškama te preranom smrću 16. avgusta 1977. godine.

Imitacije

Najbolji epitaf pokojnom kralju možda je dao pjevač Rod Stjuart, koji je povodom njegove smrti bio decidan o tome šta mu se desilo kada je prvi put čuo numeru “That's All Right”.

- To je osjećaj kao da je neko pustio struju kroz mene i nikad je nije isključio. Elvis je bio kralj. Ljudi poput mene, Mika Džegera, Rodžera Daltrija, Džona Lenona su slijedili njegove korake i bili imitacija originala - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana