Музичари помажу индустрију забаве у Великој Британији

Танјуг
Музичари помажу индустрију забаве у Великој Британији

ЛОНДОН - Ерик Клептон, Ник Кејв, Лијам Галагер, Нил Роџерс, Марк Нофлер, неки су од славних рок и блуз музичара који су поклонили своје предмете за аукције како би ли се помогло угроженим колегама током пандемије корона вируса у Великој Британији, пише британски лист “Гардијан”.

Oва аукција је започета јуче, са истим циљем, да се олакша запосленима у музичкој индустрији која је озбиљно продрмана и угрожена због ширења корона вируса, јер се неминовно све више отказују концертне турнеје широм свијета.

На овај начин музичари помажу не само колегама већ и концертним дворанама и организаторима концерата у Великој Британији, а акцији су се прикључили још ФКА Твигс, Флоренс Велч, Роби Вилијамс, и многи други.

Британски музичар и продуцент Стивен Вилсон припремио је за аукцију луксузни примјерак бокс-сета који садржи албуме, руком писане стихове из посљедњих 25 година, пробне аудио снимке и доста личних предмета, а цио комплет је понудио за 10.000 фунти.

Сав зарађени новац нијамењен је Фондацији музичких дворана “Music Venue Trust”, организацији која држи концертне сале широм Британије.

Вилсон је истакао да је првих 10 година каријере наступао у пабовима и малим салама и запитао се забринуто шта би њихова пропаст значила за будућност музике.

 Друга акција се изводи у кампањи “I Love Live”, у оквиру које су многе музичке звијезде поклониле своје личне предмете организацији Стејџхенд, која је посвећена прикупљању помоћи за запослене у музичкој индустрији.

“Када сам чуо за десети покушај самоубиства међу особљем које организује турнеје, помислио сам одмах да морам нешто да урадим”, рекао је новинарима музички менаџер и промотер Дејвид Стопс, који је покренуо управо “Стејџхенд”. Ерик Клептон, Марк Нофлер (Dire Straits) и Лијам Галагер (бивши бенд Оасис) поклонили су своје потписане гитаре, Ник Кејв бас гитару и педале његовог бенда Bad Seeds, Флоренс Велч (група Florance and the Machine), Роби Вилијамс и Ели Гулдинг даровали су руком писане стихове, а Крег Дејвид - миксету и потписани синтисајзер електро групе Chemical Brothers.

Нил Роџерс је донирао своју гитару “фендер стратокастер” коју је свирао на бројним пjесмама групе Chic, као и у пjесмама других група - Дафт Пунк, на великом хиту “Get Lucky”.

“Концерти групе Chic били би немогући без наше невjероватне екипе која је дубоко погођена пандемијом, као и све друге екипе, а ова година је за њих баш тешка јер нису уопште радили”, рекао је Роџерс.

Пријаве на аукцију преко сајта износе пет фунти, а циљ је да се до Божића прикупи милион фунти.

Поред ове аукције, “Стејџхенд” покренуо је иницијативу “Штампа за музику”, у оквиру које се продаје више од 100 личних фотографија музичких звијезда међу којима су Грејс Џонс, Нил Јанг и Фела Кути, такође преноси “Гардијан”.

Иначе, британска влада је помагала музичку индустрију у оквиру које је за 290 концертних сала подијељен 41 милион фунти кроз Фонд за опоравак културе.

Ипак, више од 600 таквих простора није обухваћено тим мјерама, а чланови екипа за турнеје углавном су самостални тонци, мајстори расвјете и други професионалци иза кулиса.

Тако је “Стејџхенд” тим људима исплаћивао по 500 фунти мјесечно, што, како наводе, “није много, али показује да неко брине и о њима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана