Muzičari pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Tanjug
Muzičari pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

LONDON - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih rok i bluz muzičara koji su poklonili svoje predmete za aukcije kako bi li se pomoglo ugroženim kolegama tokom pandemije korona virusa u Velikoj Britaniji, piše britanski list “Gardijan”.

Ova aukcija je započeta juče, sa istim ciljem, da se olakša zaposlenima u muzičkoj industriji koja je ozbiljno prodrmana i ugrožena zbog širenja korona virusa, jer se neminovno sve više otkazuju koncertne turneje širom svijeta.

Na ovaj način muzičari pomažu ne samo kolegama već i koncertnim dvoranama i organizatorima koncerata u Velikoj Britaniji, a akciji su se priključili još FKA Tvigs, Florens Velč, Robi Vilijams, i mnogi drugi.

Britanski muzičar i producent Stiven Vilson pripremio je za aukciju luksuzni primjerak boks-seta koji sadrži albume, rukom pisane stihove iz posljednjih 25 godina, probne audio snimke i dosta ličnih predmeta, a cio komplet je ponudio za 10.000 funti.

Sav zarađeni novac nijamenjen je Fondaciji muzičkih dvorana “Music Venue Trust”, organizaciji koja drži koncertne sale širom Britanije.

Vilson je istakao da je prvih 10 godina karijere nastupao u pabovima i malim salama i zapitao se zabrinuto šta bi njihova propast značila za budućnost muzike.

 Druga akcija se izvodi u kampanji “I Love Live”, u okviru koje su mnoge muzičke zvijezde poklonile svoje lične predmete organizaciji Stejdžhend, koja je posvećena prikupljanju pomoći za zaposlene u muzičkoj industriji.

“Kada sam čuo za deseti pokušaj samoubistva među osobljem koje organizuje turneje, pomislio sam odmah da moram nešto da uradim”, rekao je novinarima muzički menadžer i promoter Dejvid Stops, koji je pokrenuo upravo “Stejdžhend”. Erik Klepton, Mark Nofler (Dire Straits) i Lijam Galager (bivši bend Oasis) poklonili su svoje potpisane gitare, Nik Kejv bas gitaru i pedale njegovog benda Bad Seeds, Florens Velč (grupa Florance and the Machine), Robi Vilijams i Eli Gulding darovali su rukom pisane stihove, a Kreg Dejvid - miksetu i potpisani sintisajzer elektro grupe Chemical Brothers.

Nil Rodžers je donirao svoju gitaru “fender stratokaster” koju je svirao na brojnim pjesmama grupe Chic, kao i u pjesmama drugih grupa - Daft Punk, na velikom hitu “Get Lucky”.

“Koncerti grupe Chic bili bi nemogući bez naše nevjerovatne ekipe koja je duboko pogođena pandemijom, kao i sve druge ekipe, a ova godina je za njih baš teška jer nisu uopšte radili”, rekao je Rodžers.

Prijave na aukciju preko sajta iznose pet funti, a cilj je da se do Božića prikupi milion funti.

Pored ove aukcije, “Stejdžhend” pokrenuo je inicijativu “Štampa za muziku”, u okviru koje se prodaje više od 100 ličnih fotografija muzičkih zvijezda među kojima su Grejs Džons, Nil Jang i Fela Kuti, takođe prenosi “Gardijan”.

Inače, britanska vlada je pomagala muzičku industriju u okviru koje je za 290 koncertnih sala podijeljen 41 milion funti kroz Fond za oporavak kulture.

Ipak, više od 600 takvih prostora nije obuhvaćeno tim mjerama, a članovi ekipa za turneje uglavnom su samostalni tonci, majstori rasvjete i drugi profesionalci iza kulisa.

Tako je “Stejdžhend” tim ljudima isplaćivao po 500 funti mjesečno, što, kako navode, “nije mnogo, ali pokazuje da neko brine i o njima”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana