Музичар Дејвид Бирн представио цртеже створене током изолације: Умјетност и креативни рад као терапија

Г.С.
Музичар Дејвид Бирн представио цртеже створене током изолације: Умјетност и креативни рад као терапија

Некадашњи фронтмен састава “Talking Heads” музичар Дејвид Бирн током протеклих неколико мјесеци своју пажњу усмјерио је на другу врсту умјетности - ликовну умјетност и посветио се форми цртежа.

- У неким тренуцима протеклих мјесеци запитао сам се чему све ово - испричао је Дејвид Бирн у разговору за “Гардијан”, додајући да је ранију изолацију користио да се максимално посвети цртању.

Сви цртежи, које је музичар начинио током једног периода пандемије, тренутно су изложени онлајн и понуђени на продају, а 50 илустрација постављено је и у њујоршкој “Пејс” галерији.

Бирнови цртежи, иако настали током пандемије, нису нужно огледало карантина или његове осаме. То је, како објашњава умјетник, само подтекст.

- Рад на нечем креативном постала ми је нека врста терапије, а сходно томе испољили су се у цртежима различити страхови, анксиозност, нешто што себи нисам желио да признам - навео је Бирн.

Музичар је прије двије године покренуо онлајн магазин “Реасонс то бе Цхеерфул” и све што је стварао током пандемије намијенио је као илустрације за текстове различитих аутора на том сајту. Толико их је нацртао самујући у свом стану на Менхетну да им је, како признаје, изгубио броја.

Издваја цртеж “Натуре ман” који слика велику планину са очима, за који каже да би могао да симболише климатске промјене на застрашујући начин. Или илустрацију “Баланцед Лифе” који дочарава особу са огромним теретом на глави – углавном материјалних ствари, без којих је свакодневни живот незамислив.

- Сви имамо осјећај да нас толико ствари притиска, било да је у питању кућа у којој смо или нека особа. Живот се претворио у акт балансирања – сматра музичар.

Ту је и цртеж “ТМИ”, на коме је приказан човјек, којег је поклопио гигантски мобилни телефон.

- Сви људи су сада на телефонима и говоре себи како се више никада неће вратити у канцеларије. Дакле, сада ћемо имати само екране око себе? Спаси нас, Боже – наводи он.

Бирн илустрације продаје појединачно по цијени од 3.000 долара, а сав новац је намијенио не себи, већ покривању трошкова писаца, уредника и дизајнера онлајн магазина.

Утопија

Осим илустрацијама Бирн је окупиран и промоцијом филмске верзије свог бродвејског мјузикла “Америчка утопија”. Користећи као лајтмотив истоимени, седми самостални студијски албум из 2018. године, почетком октобра прошле године Бирн је окупио 11 музичара, укључујући и Брајана Ина, на сцени бродвејског “Хадсон” театра.

Бирн је изводио мјузикл са великим успјехом и уз одличне критике, све до половине фебруара, када су због пандемије спуштене завјесе на свим позориштима на Бродвеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана