Muzičar Dejvid Birn predstavio crteže stvorene tokom izolacije: Umjetnost i kreativni rad kao terapija

G.S.
Muzičar Dejvid Birn predstavio crteže stvorene tokom izolacije: Umjetnost i kreativni rad kao terapija

Nekadašnji frontmen sastava “Talking Heads” muzičar Dejvid Birn tokom proteklih nekoliko mjeseci svoju pažnju usmjerio je na drugu vrstu umjetnosti - likovnu umjetnost i posvetio se formi crteža.

- U nekim trenucima proteklih mjeseci zapitao sam se čemu sve ovo - ispričao je Dejvid Birn u razgovoru za “Gardijan”, dodajući da je raniju izolaciju koristio da se maksimalno posveti crtanju.

Svi crteži, koje je muzičar načinio tokom jednog perioda pandemije, trenutno su izloženi onlajn i ponuđeni na prodaju, a 50 ilustracija postavljeno je i u njujorškoj “Pejs” galeriji.

Birnovi crteži, iako nastali tokom pandemije, nisu nužno ogledalo karantina ili njegove osame. To je, kako objašnjava umjetnik, samo podtekst.

- Rad na nečem kreativnom postala mi je neka vrsta terapije, a shodno tome ispoljili su se u crtežima različiti strahovi, anksioznost, nešto što sebi nisam želio da priznam - naveo je Birn.

Muzičar je prije dvije godine pokrenuo onlajn magazin “Reasons to be Cheerful” i sve što je stvarao tokom pandemije namijenio je kao ilustracije za tekstove različitih autora na tom sajtu. Toliko ih je nacrtao samujući u svom stanu na Menhetnu da im je, kako priznaje, izgubio broja.

Izdvaja crtež “Nature man” koji slika veliku planinu sa očima, za koji kaže da bi mogao da simboliše klimatske promjene na zastrašujući način. Ili ilustraciju “Balanced Life” koji dočarava osobu sa ogromnim teretom na glavi – uglavnom materijalnih stvari, bez kojih je svakodnevni život nezamisliv.

- Svi imamo osjećaj da nas toliko stvari pritiska, bilo da je u pitanju kuća u kojoj smo ili neka osoba. Život se pretvorio u akt balansiranja – smatra muzičar.

Tu je i crtež “TMI”, na kome je prikazan čovjek, kojeg je poklopio gigantski mobilni telefon.

- Svi ljudi su sada na telefonima i govore sebi kako se više nikada neće vratiti u kancelarije. Dakle, sada ćemo imati samo ekrane oko sebe? Spasi nas, Bože – navodi on.

Birn ilustracije prodaje pojedinačno po cijeni od 3.000 dolara, a sav novac je namijenio ne sebi, već pokrivanju troškova pisaca, urednika i dizajnera onlajn magazina.

Utopija

Osim ilustracijama Birn je okupiran i promocijom filmske verzije svog brodvejskog mjuzikla “Američka utopija”. Koristeći kao lajtmotiv istoimeni, sedmi samostalni studijski album iz 2018. godine, početkom oktobra prošle godine Birn je okupio 11 muzičara, uključujući i Brajana Ina, na sceni brodvejskog “Hadson” teatra.

Birn je izvodio mjuzikl sa velikim uspjehom i uz odlične kritike, sve do polovine februara, kada su zbog pandemije spuštene zavjese na svim pozorištima na Brodveju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana