“Мулан” изузетак, али не и будућност

Г.С.
“Мулан” изузетак, али не и будућност

Љубитељи већ познате приче “Мулан” моћи ће да уживају у играном римејку “Дизнијевог” цртаног филма, али то задовољство неће бити нимало јефтино.

Остварење је првобитно требало да изађе у марту, али је више пута одлагано због пандемије вируса корона. “Дизни” је прије неколико дана, како је најављено из компаније, одлучио да понуди блокбастер на својој стриминг платформи “Дизни плус”.

Тиме је “Дизни” постао први студио који ће пустити филм блокбастер формата на стриминг платформу.

Свако ко буде хтио да га погледа мораће да има активну претплату за платформу “Дизни плус” (седам долара мјесечно) и да преко тога плати 30 долара да би гледао “Мулан” када изађе 4. септембра.

Римејк ће, такође, истог дана бити премијерно приказан у биоскопима у земљама гдје су они отворени, укључујући и Кину.

Иако су се претходних мјесеци и други студији одлучили на сличне кораке, већином су то били филмови са “скромнијим” буџетима до 100 милиона долара.

Са цијеном од 200 милиона долара, “Дизни” је очекивао да ће ово бити један од најуспјешнијих филмова 2020. године.

Извршни директор “Дизнија” Боб Чапек рекао је да та компанија гледа на овај потез као изузетак, а не као бизнис модел будућности. Упркос томе ситуација на терену није баш ружичаста.

Свијет се спрема за јесен када се поново најављује нови талас пандемије, што ће значити да се биоскопски пројектори неће у догледно вријеме палити. Са друге стране филмски студији не могу довијека чекати.

Цијена од 30 долара за приступ гледању “Мулана” у својој кући на први поглед дјелује много. Ипак, када се узме у обзир да је просјечна цијена појединачне карте у САД 9.26 долара, онда 30 долара за читаво домаћинство дјелује прилично разумна цијена.

Недавно урађена анкета показала је да је око 15 одсто од 60 милиона претплатника “Дизни плус” платформе спремно да плати 30 долара да би уживало у овом римејку.

“Дизни” би требало да нађе још разлога да оправда цијену, с обзиром на то да и “Нетфликс” прави блокбастере, а њихово гледање не наплаћује додатно мимо редовне претплате.

“Нетфликс” планира и нове блокбастере. У продукцији је акциони спектакл са Двејном Џонсоном, као и први дио будуће “бондовске” шпијунске франшизе са Крисом Евансом и Рајаном Гослингом у главним улогама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана