“Mulan” izuzetak, ali ne i budućnost

G.S.
“Mulan” izuzetak, ali ne i budućnost

Ljubitelji već poznate priče “Mulan” moći će da uživaju u igranom rimejku “Diznijevog” crtanog filma, ali to zadovoljstvo neće biti nimalo jeftino.

Ostvarenje je prvobitno trebalo da izađe u martu, ali je više puta odlagano zbog pandemije virusa korona. “Dizni” je prije nekoliko dana, kako je najavljeno iz kompanije, odlučio da ponudi blokbaster na svojoj striming platformi “Dizni plus”.

Time je “Dizni” postao prvi studio koji će pustiti film blokbaster formata na striming platformu.

Svako ko bude htio da ga pogleda moraće da ima aktivnu pretplatu za platformu “Dizni plus” (sedam dolara mjesečno) i da preko toga plati 30 dolara da bi gledao “Mulan” kada izađe 4. septembra.

Rimejk će, takođe, istog dana biti premijerno prikazan u bioskopima u zemljama gdje su oni otvoreni, uključujući i Kinu.

Iako su se prethodnih mjeseci i drugi studiji odlučili na slične korake, većinom su to bili filmovi sa “skromnijim” budžetima do 100 miliona dolara.

Sa cijenom od 200 miliona dolara, “Dizni” je očekivao da će ovo biti jedan od najuspješnijih filmova 2020. godine.

Izvršni direktor “Diznija” Bob Čapek rekao je da ta kompanija gleda na ovaj potez kao izuzetak, a ne kao biznis model budućnosti. Uprkos tome situacija na terenu nije baš ružičasta.

Svijet se sprema za jesen kada se ponovo najavljuje novi talas pandemije, što će značiti da se bioskopski projektori neće u dogledno vrijeme paliti. Sa druge strane filmski studiji ne mogu dovijeka čekati.

Cijena od 30 dolara za pristup gledanju “Mulana” u svojoj kući na prvi pogled djeluje mnogo. Ipak, kada se uzme u obzir da je prosječna cijena pojedinačne karte u SAD 9.26 dolara, onda 30 dolara za čitavo domaćinstvo djeluje prilično razumna cijena.

Nedavno urađena anketa pokazala je da je oko 15 odsto od 60 miliona pretplatnika “Dizni plus” platforme spremno da plati 30 dolara da bi uživalo u ovom rimejku.

“Dizni” bi trebalo da nađe još razloga da opravda cijenu, s obzirom na to da i “Netfliks” pravi blokbastere, a njihovo gledanje ne naplaćuje dodatno mimo redovne pretplate.

“Netfliks” planira i nove blokbastere. U produkciji je akcioni spektakl sa Dvejnom Džonsonom, kao i prvi dio buduće “bondovske” špijunske franšize sa Krisom Evansom i Rajanom Goslingom u glavnim ulogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana