Момир Никић, гитариста и фронтмен састава “Balkan Express”: Млади могу достојно да носе боје рокенрола

Миланка Митрић
Момир Никић, гитариста и фронтмен састава “Balkan Express”: Млади могу достојно да носе боје рокенрола

Бањалучки састава “Balkan Express” у уторак ће наступити у концертној дворани Банског двора Културног центра, а гитариста и фронтмен састава Момир Никић најавио је да ће на овом анплагд наступу фокус бити на ауторском раду.

- Свираће се искључиво ауторски рад,  али са аранжманима прилагођеним за акустичне инструменте - рекао је за “Глас Српске” Никић и осврнуо се на вишедеценијски рад састава, и на сцену у Бањалуци.

На концерту у Банском двору, који ће почети у 20 часова, заједно са “Balkan Express” наступиће и нека позната лица из свијета музике, а како је Никић нагласио, то су музичари с којима имају добру и развијену сарадњу.

- С нама ће наступити женски вокали, професор Лидија Пајић, професор Сања Зелић и млада талентована пјевачица Теа Чолић. Поред њих, концерт ће уљепшати “Palladio String Quartet”. И наравно да не заборавим бубњара, професора Дејана Тркуљу који нам помаже када су “осјетљиви”концерти у питању, попут оног у Нишу, на џез фестивалу “Нишвил” 2016. године. Тако да је он прави избор и за овај предстојећи концерт у Банском двору. Такође, поносан сам што од 12 извођача који ће наступити те вечери, девет је академски образованих музичара - навео је Никић.

Како је Никић нагласио, рокенрол и бављење рокенролом је за њега више стицај околности у различитим периодима, него што је судбина, а узори од којих је све почело су и даље присутни.

- Па они узори због којих сам и почео свирати су и даље на првом мјесту, али наравно да се током дугогодишње каријере појавило много музичара који су имали утицаја на мене - казао је Никић.

Када је ријеч о сцени у Бањалуци, он је објаснио да је имао прилику да сарађује са многим младим и талентованим музичарима.

- Не могу рећи да имам увид у комплетну бањалучку сцену, али с обзиром на то да се између осталог бавим и продуцентским послом, имао сам прилику да радим са много талентованих младих људи који засигурно, ако им се пружи прилика, могу достојно носити боје рокенрола било гдје да свирају - додаје Никић.

“Balkan Express” основан је у октобру 1996. године. На самом почетку свирали су обраде страних хитова. Наступали су у Републици Српској и БиХ, те у Србији, Хрватској, Словенији и у Италији. “Балкан експрес” одржао је и један анплагд концерт попут овога, у Банском двору и то прије 12 година, а према Никићевим ријечима, то му је један од најдражих, иако не може с лакоћом да издвоји драге наступе, јер их је током протеклих деценија било много. На том концерту, наступили су заједно са гудачким квартетом Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Што се ауторског материјала састава тиче, Никић је најавио да постоје планови, које треба да реализују.

- Више нећу ништа чврсто да обећавам, али планирамо да избацимо нови материјал крајем ове или почетком сљедеће године - наглашава Никић.

Албуми

Осврнувши се и на нове албуме свјетске и домаће сцене, објављене у скорије вријеме, Никић је издвојио њих неколико.

- Мени се највише допао нови албум групе “Tool” што се тиче свјетске музичке сцене, а из екс-ју сцене, најозбиљније издање ми је посљедњи албум Николе Пејаковића Коље - објаснио је Никић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана