Momir Nikić, gitarista i frontmen sastava “Balkan Express”: Mladi mogu dostojno da nose boje rokenrola

Milanka Mitrić
Momir Nikić, gitarista i frontmen sastava “Balkan Express”: Mladi mogu dostojno da nose boje rokenrola

Banjalučki sastava “Balkan Express” u utorak će nastupiti u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, a gitarista i frontmen sastava Momir Nikić najavio je da će na ovom anplagd nastupu fokus biti na autorskom radu.

- Sviraće se isključivo autorski rad,  ali sa aranžmanima prilagođenim za akustične instrumente - rekao je za “Glas Srpske” Nikić i osvrnuo se na višedecenijski rad sastava, i na scenu u Banjaluci.

Na koncertu u Banskom dvoru, koji će početi u 20 časova, zajedno sa “Balkan Express” nastupiće i neka poznata lica iz svijeta muzike, a kako je Nikić naglasio, to su muzičari s kojima imaju dobru i razvijenu saradnju.

- S nama će nastupiti ženski vokali, profesor Lidija Pajić, profesor Sanja Zelić i mlada talentovana pjevačica Tea Čolić. Pored njih, koncert će uljepšati “Palladio String Quartet”. I naravno da ne zaboravim bubnjara, profesora Dejana Trkulju koji nam pomaže kada su “osjetljivi”koncerti u pitanju, poput onog u Nišu, na džez festivalu “Nišvil” 2016. godine. Tako da je on pravi izbor i za ovaj predstojeći koncert u Banskom dvoru. Takođe, ponosan sam što od 12 izvođača koji će nastupiti te večeri, devet je akademski obrazovanih muzičara - naveo je Nikić.

Kako je Nikić naglasio, rokenrol i bavljenje rokenrolom je za njega više sticaj okolnosti u različitim periodima, nego što je sudbina, a uzori od kojih je sve počelo su i dalje prisutni.

- Pa oni uzori zbog kojih sam i počeo svirati su i dalje na prvom mjestu, ali naravno da se tokom dugogodišnje karijere pojavilo mnogo muzičara koji su imali uticaja na mene - kazao je Nikić.

Kada je riječ o sceni u Banjaluci, on je objasnio da je imao priliku da sarađuje sa mnogim mladim i talentovanim muzičarima.

- Ne mogu reći da imam uvid u kompletnu banjalučku scenu, ali s obzirom na to da se između ostalog bavim i producentskim poslom, imao sam priliku da radim sa mnogo talentovanih mladih ljudi koji zasigurno, ako im se pruži prilika, mogu dostojno nositi boje rokenrola bilo gdje da sviraju - dodaje Nikić.

“Balkan Express” osnovan je u oktobru 1996. godine. Na samom početku svirali su obrade stranih hitova. Nastupali su u Republici Srpskoj i BiH, te u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i u Italiji. “Balkan ekspres” održao je i jedan anplagd koncert poput ovoga, u Banskom dvoru i to prije 12 godina, a prema Nikićevim riječima, to mu je jedan od najdražih, iako ne može s lakoćom da izdvoji drage nastupe, jer ih je tokom proteklih decenija bilo mnogo. Na tom koncertu, nastupili su zajedno sa gudačkim kvartetom Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Što se autorskog materijala sastava tiče, Nikić je najavio da postoje planovi, koje treba da realizuju.

- Više neću ništa čvrsto da obećavam, ali planiramo da izbacimo novi materijal krajem ove ili početkom sljedeće godine - naglašava Nikić.

Albumi

Osvrnuvši se i na nove albume svjetske i domaće scene, objavljene u skorije vrijeme, Nikić je izdvojio njih nekoliko.

- Meni se najviše dopao novi album grupe “Tool” što se tiče svjetske muzičke scene, a iz eks-ju scene, najozbiljnije izdanje mi je posljednji album Nikole Pejakovića Kolje - objasnio je Nikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana