Марко Луис о концертима одржаним у Бањалуци: Најљепша “пловидба” са публиком кроз ноћ

Јелена Станић
Марко Луис о концертима одржаним у Бањалуци: Најљепша “пловидба” са публиком кроз ноћ

Талентовани музичар Марко Луис бањалучкој публици је у  Народном позоришту Републике Српске приредио два концерта и тако започео започео трећу сезону серијала турнеје “Beskraj tour by Barcaffe”.

“Не знам где се небо склопило, у врећи пуној мисли дан ми је отпловио, на киши пољупци су пљуштали” стихови су пјесме “Свемир” којима је пјевач поздравио публику на концертима одржаним у петак и суботу. 

Новембарски југо који је у петак вече витлао јесење лишће по улицама, разнио је и емоције које су се будиле након сваког тона те их распршио изнад града.

Дјечачка искреност, неукротива харизма и надасве препознатљив вокал, смјело су стварали енергију која је струјала  међу публиком. Иако је од почетка публика била вјерни пратећи вокал, пјевачу трема (са којом се касније лако изборио) није била непознаница.  

- Трема је свеприсутна, да је нема ништа не би било како треба. Тај осећај је заправо најлепши. Али, исто тако је дивно кад се скроз опустиш, постанеш “једно” са бендом и заједно са публиком  “пловите” кроз ноћ - казао је Марко Луис након првог наступа признајући да га је бањалучка публика одушевила.

Амбијент театра, додаје, заиста је лијеп, али и специфичан у смислу кретања публике. Међутим, они који су били на концерту са лакоћом су се препустили ритму. Како и не би када мелос, вјешто проткан традиционалним и оријенталним тоновима, огрнут модерним жанровима, није дозволио мировање.

- Мислио сам да ће бити тешко покренути публику, нарочито што је простор овог дивног позоришта намењен за седење. Ипак, људи су се брзо опустили и заједно са мном безусловно поделили енергију - каже пјевач наглашавајући да увијек има блиску везу са публиком на концертима.

Публика је послије концерта из сале излазила не кријући одушевљење.  

- Први пут уживо слушам и гледам Марка Луиса и могу рећи да је непоновљиво искуство са посебном енергијом и фантастичним покретима на бини који су публику подигли на ноге – рекла је Бањалучанка Илијана.

Умјетник, заједно са публиком, која је током наступа “давала снаге да у ноћ не потоне”, прославио је слободу и љубав. “Пада ноћ”, “Шанкови”, “Нинана” ,”Ђелем, ђелем “, “Рај за авантуристе” и “Rockabye” само су неке од пјесама које је овај свестрани умјетник извео.

Вишеминутним овацијама публика је захвалила Марку Луису за двије чаробне ноћи, а пјевач свој пут наставља 28. новембра у Скопљу, а 29. новембра у Нишу. Послије тога услиједиће наступи у Сомбору, Мостару, Сарајеву, Подгорици и другим градовима.

“Еуридика”

Нови албум “Еуридика” Марка Луиса чине композиције које представљају најискреније емоције овог пјевача. Спретно избалансирани туга и радост, свјетлост и тама, одраз су живота који има  свијетле и мрачне тренутке,  љубав и мржњу.

Једна од најпопуларнијих пјесама са овог албума је “Нинана”, слатка љубавна прича посвећена свима који воле. Иако ова прича има тужан крај, како је казао Луис, сваки крај је почетак нечег новог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана