Легендарни шведски састав "ABBA" на сцени након 40 година: Дефинитивни повратак хероја поп музике

Бранислав Предојевић
Foto: ABBA

СТОКХОЛМ – Славни шведски поп бенд "АBBА" објавиће 5. новембра нови албум након 40 година паузе, а чланови бенда ће одржати тог дана и специјални дигитални перформанс.

Предстојећи албум зваће се "Voyage", и наставак је албума из 1981. године, "Тhe Visitors". Бенд ће кренути на виртуелну свјетску турнеју из Лондона, 27. маја сљедеће године.

-Узели смо паузу на љето 1982. и сада смо одлучили да је прекинемо. Многи кажу да је шашаво чекати више од 40 година између два албума, па смо снимили наставак албума ''The Visitors", са малим кашњењем- навела је grupa у саопштењу.

Гласине  о повратку појавиле су током 2017. године, када је најављено да ће се бенд поновно окупити у дигиталном облику 2019. године, по први пут откако су се раздвојили 1983. године.

Шведске поп иконе најавили су двије нове пјесме: "I Still Have Faith In You" и ‘Don’t Shut Me Down", које  су након одгађања због пандемије, сада  напокон службено представљене.

- Прво су то биле само двије пјесме, а затим сам рекао, можда бисмо требали направити још неколико, штa кажете дјевојке? Зашто једноставно не снимимо цијели албум - рекао је Бени Андерсон, док је његов партнер Бјорн Улавес додао да је тешко повјеровати да су поново заједно.

- Прва пјесма је била " I Still Have Faith In You ". Знао сам да се мелодија коју је свирао Бени односи на нас. Ради се о спознаји да је незамисливо бити ту гдје јесмо. Нитко није могао нити маштати о томе да ћемо издати нови албум након 40 година и још увијек бити најбољи пријатељи, и даље уживати у музици  и бити одани једни другима - рекао је Бјорн.

Састав је такође најавио да ће се на албуму наћи и божићна пјесма под називом "Little Things",  док ће се концерти поменуте аватар турнеје одржати у намјенски изграђеној "АBBА Арени" у лондонском Олимпијском парку краљице Елизабете у мају.  На концертима биће изведене 22 пјесме, а Бјорн је рекао да је АBBА одабрала Лондон јер се група тамо увјек осјећала добродошло.

Скоро 50 година је протекло од оснивања познате шведске групе, а чине је два брачна пара - Агнета Фалтског (71), Бјорн Улваеус (76), Бени Андерсон (74) и Ани-Фрид Лингштад (75), а њихови иницијали дали су бенду име.

Током рада су продали  више од 385 милиона примјерака албума и заузимали  прва мјеста на топл листама од Аустралије до Америке са низом хитова укључујући поп класике "Waterloo", "The Winner Takes It All", "Mamma Mia" и "Take A Chance On Me". Њихов посљедњи албум са свјежим материјалом, "The Visitors" из 1981, укључивао је пјесме испуњење тугом и меланхолијом због њиховог развода, а бенд се распао годину дана касније.

Годинама су кружиле гласине да ће се "АBBА окупити", али чланови су одбили многе понуде, укључујући и један пакет од милијарду долара за турнеју.

"Abbatari"

Поменута турнеја представиће дигиталне верзије чланова групе. Ликови названи "Аbbatari" створени су револуционарном технологијом снимања покрета, слично оној која се користила за стварање Голума у серији филмова "Господар прстенова", али много напреднију и приказаће чланове бенда како су изгледали 1979. године.

- Једини велики проблем био је то што смо морали обријати браду - рекао је Андерсон.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана