Legendarni švedski sastav "ABBA" na sceni nakon 40 godina: Definitivni povratak heroja pop muzike

Branislav Predojević
Foto: ABBA

STOKHOLM – Slavni švedski pop bend "ABBA" objaviće 5. novembra novi album nakon 40 godina pauze, a članovi benda će održati tog dana i specijalni digitalni performans.

Predstojeći album zvaće se "Voyage", i nastavak je albuma iz 1981. godine, "The Visitors". Bend će krenuti na virtuelnu svjetsku turneju iz Londona, 27. maja sljedeće godine.

-Uzeli smo pauzu na ljeto 1982. i sada smo odlučili da je prekinemo. Mnogi kažu da je šašavo čekati više od 40 godina između dva albuma, pa smo snimili nastavak albuma ''The Visitors", sa malim kašnjenjem- navela je grupa u saopštenju.

Glasine  o povratku pojavile su tokom 2017. godine, kada je najavljeno da će se bend ponovno okupiti u digitalnom obliku 2019. godine, po prvi put otkako su se razdvojili 1983. godine.

Švedske pop ikone najavili su dvije nove pjesme: "I Still Have Faith In You" i ‘Don’t Shut Me Down", koje  su nakon odgađanja zbog pandemije, sada  napokon službeno predstavljene.

- Prvo su to bile samo dvije pjesme, a zatim sam rekao, možda bismo trebali napraviti još nekoliko, šta kažete djevojke? Zašto jednostavno ne snimimo cijeli album - rekao je Beni Anderson, dok je njegov partner Bjorn Ulaves dodao da je teško povjerovati da su ponovo zajedno.

- Prva pjesma je bila " I Still Have Faith In You ". Znao sam da se melodija koju je svirao Beni odnosi na nas. Radi se o spoznaji da je nezamislivo biti tu gdje jesmo. Nitko nije mogao niti maštati o tome da ćemo izdati novi album nakon 40 godina i još uvijek biti najbolji prijatelji, i dalje uživati u muzici  i biti odani jedni drugima - rekao je Bjorn.

Sastav je takođe najavio da će se na albumu naći i božićna pjesma pod nazivom "Little Things",  dok će se koncerti pomenute avatar turneje održati u namjenski izgrađenoj "ABBA Areni" u londonskom Olimpijskom parku kraljice Elizabete u maju.  Na koncertima biće izvedene 22 pjesme, a Bjorn je rekao da je ABBA odabrala London jer se grupa tamo uvjek osjećala dobrodošlo.

Skoro 50 godina je proteklo od osnivanja poznate švedske grupe, a čine je dva bračna para - Agneta Faltskog (71), Bjorn Ulvaeus (76), Beni Anderson (74) i Ani-Frid Lingštad (75), a njihovi inicijali dali su bendu ime.

Tokom rada su prodali  više od 385 miliona primjeraka albuma i zauzimali  prva mjesta na topl listama od Australije do Amerike sa nizom hitova uključujući pop klasike "Waterloo", "The Winner Takes It All", "Mamma Mia" i "Take A Chance On Me". Njihov posljednji album sa svježim materijalom, "The Visitors" iz 1981, uključivao je pjesme ispunjenje tugom i melanholijom zbog njihovog razvoda, a bend se raspao godinu dana kasnije.

Godinama su kružile glasine da će se "ABBA okupiti", ali članovi su odbili mnoge ponude, uključujući i jedan paket od milijardu dolara za turneju.

"Abbatari"

Pomenuta turneja predstaviće digitalne verzije članova grupe. Likovi nazvani "Abbatari" stvoreni su revolucionarnom tehnologijom snimanja pokreta, slično onoj koja se koristila za stvaranje Goluma u seriji filmova "Gospodar prstenova", ali mnogo napredniju i prikazaće članove benda kako su izgledali 1979. godine.

- Jedini veliki problem bio je to što smo morali obrijati bradu - rekao je Anderson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana